Agenda cultural

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

Magnolia, una espècie de recull de contes audiovisuals
3 min
Regala aquest article

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Aniré a Sa Congregació, a sa Pobla, per gaudir del directe de Mar Pujol, un dels grans descobriments d’aquest 2024 que acabam de tancar. De fet, el músic manacorí Dani Gómez va definir el darrer disc de Pujol, Cançons de rebost, com “la sensació d’obrir una finestra i trobar-te un paisatge superguapo” al resum cultural de 2024 publicat fa només unes setmanes a l’ARA Balears. I la definició de Gómez és tan poètica com precisa: amb temes com Verd avellaner, Princesa de la sal, Tots els racons i Flor de nit, aquesta cantant, compositora i guitarrista catalana de 26 anys aconsegueix pessigar l’esperit com ho fan les coses realment belles, sense pretensions ni subratllats ni afegits innecessaris. Dissabte, 1 de febrer, a les 19 h.

Començaré nou curs al club de lectura de la Biblioteca de Cort, que es duu a terme el darrer divendres de mes i que en aquesta edició de 2025 disposarà de llibres signats per Carme Riera, Antonina Canyelles i Lucia Pietrelli a la seva programació. Divendres, 31 de gener, a les 19 h.

Desitjaré ser al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany per gaudir de Perdre el cap, una proposta de la companyia Mariantònia Oliver, amb Alejandra Balboa d’intèrpret i espai sonor de Joana Gomila. Divendres, 31 de gener, a les 19.30 h.

Em retrobaré amb una de les millors actrius de tots els temps, Kathy Bates, a la nova sèrie que encapçala a Movistar+, Matlock. Aquesta ficció judicial compta amb la inoblidable protagonista de Misery i Tomàquets verds fregits, entre d’altres, interpretant una advocada tan mal lletada com entranyable que cerca venjança després d’haver viscut una tragèdia personal.

Faré una hora de cotxe, i en faria dues i vint i les que fessin falta, per anar al teatre Principal de Santanyí per gaudir de l’oportunitat de veure en pantalla gran una de les millors pel·lícules del meu director preferit. L’extraordinària Magnolia, una espècie de recull de contes audiovisuals dirigit per Paul Thomas Anderson i amb uns excelsos Tom Cruise i Philip Seymour Hoffman entre el repartiment, serà la protagonista de la pròxima edició del Cinefòrum Santanyí. Dimarts, 28 de gener, a les 19.30 h.

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Escoltaré el segon concert de la temporada que l’Orquestra de Cambra de Mallorca, dirigida pel titular, Bernat Quetglas, oferirà al Principal d’Inca amb un programa que d’alguna manera apunta cap a objectius molt sucosos i reveladors de la formació. Interpretaran la Simfonia Concertant en mi bemoll per a violí i viola, K. 364, un híbrid entre la simfonia i el concert, sense percussió ni flautes ni clarinets, amb José Manuel Álvarez Losada i Joaquín Riquelme, aquest darrer, violista de la Filharmònica de Berlín, com a solistes. En realitat, un doble concert on ambdós instruments es reparteixen idèntic protagonisme. A més, podrem escoltar dues peces breus de Xostakóvitx. Dissabte, 1 de febrer, a les 19 h.

Veuré a la Nave10 del Matadero, a Madrid, l’obra La otra bestia, que dirigeix el mallorquí José Martret, i ho fa en col·laboració amb Pedro Ayose. Ana Rujas és l’autora i, a més, la protagonista d’aquesta barreja de teatre, poesia, ficció i autobiografia. Dimecres, 29 de gener, a les 19.30 h.

Recomanaré, perquè no hi puc anar, la revisió d’Un matrimoni de Boston, de David Mamet, amb direcció de Josep Maria Mestres, interpretada per Emma Vilarasau, Marta Marco i Emma Arquillué, en comptes de la finada Anna Lizaran, que la va protagonitzar en les dues primeres l’any 2005. Naturalment, vint anys després, han canviat els rols, per raons òbvies. A l’Auditori de Manacor, dissabte, 1 de febrer, a les 19 h.

Retré merescut homenatge a David Lynch, veient el documental que amb el títol David Lynch: The Art Life, dirigit per Jon Nguyen, ens condueix cap allò més íntim del finat director. Una manera de saber alguns dels secrets de tan peculiar artista, tot i que no estaria malament tornar a llegir Atrapa el pez dorado, un assaig autobiogràfic sobre l’origen de les seves dèries. Filmin.

Seré al Teatro Real de Madrid, on es representa l’òpera més famosa i reconeguda de Piotr I. Chaikovski, Eugenio Oneguin. És la història amb la qual Aleksandr Pushkin, de qui es commemora el 225è aniversari del naixement, va fer un precís retrat d’algunes de les misèries de la condició humana. Una minimalista producció del director artístic Christof Loy, que ja poguérem veure al Liceu, sota la batuta del director musical, Gustavo Gimeno. Iurii Samoilov és Oneguin i Kristina Mkhitaryan és Tatiana. Dimarts, 28 de gener, a les 19.30 h.

stats