No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

La setmana que comença amb Cati Moyà
Celebraré que un festival literari com Febrer Negre, impulsat des de la passió contagiosa per un gènere, la novel·la negra, arribi a la quinzena edició. Un any més, l’entrada del fred significa també el retrobament amb detectius, crims i misteris tan ficticis com reals gràcies a la programació d’aquest esdeveniment que inclou xerrades, conferències, presentacions, projeccions i una ruta pels crims reals de Palma, guiada pel periodista i col·laborador de l’ARA Balears Joan Carles Palos. L’Alain Delon, que protagonitzà Muerte en Venecia i la darrera novel·la de Juan Carlos Galindo, Muerte privada, seran també protagonistes d’aquesta nova edició organitzada per Embat i Quars Llibres. De l’11 al 15 de febrer.
Visitaré, un cap de setmana més, Can Lliro, un dels centres neuràlgics de l’escena musical mallorquina, amb propostes del tot heterogènies. Han organitzat una nit de concerts que engegaran els catalans Batec i que continuaran els vilafranquers Maldol i els felanitxers Àcid làctic. La cloenda serà a càrrec de Pillastres DJ. Dissabte, 15 de febrer, a les 19.30 h.
Tornaré al Casal Solleric de Palma per gaudir de la mostra Stuck, un recull de diferents obres de l’artista Ángela de la Cruz, una de les més innovadores, singulars i influents del panorama actual. Fins al 22 d’abril.
Aprofundiré en el relat biogràfic d’un dels grans poetes, i també músics, del segle XX gràcies a la sèrie noruega So long, Marianne a Movistar Plus. S’hi reconstrueix el moment de la trobada entre el cantautor Leonard Cohen i l’artista Marianne Ihlen.
Comprovaré si el darrer disc de The Cure, Songs of a lost world, és tan bo, tan vigent i tan memorable com la majoria dels melòmans diuen. Entre les defenses més aferrissades que n’he llegit destaca la del periodista i col·laborador de l’ARA Balears Joan Cabot, qui en un dels seus articles definí el nou treball discogràfic de la banda liderada per Robert Smith com “un disc preciós, fatalista, terminal, d’una majestuositat aclaparadora”.
La setmana que comença amb J.A. Mendiola
Gaudiré al teatre Principal de Palma de la segona entrega de la 39a edició de la Temporada d’Òpera, on el director d’escena Pier Luigi Pizzi presenta la seva peculiar harmonització de dues peces com són l’Oda a Santa Cecília i Dido i Enees, que per descomptat en el seu dia es varen representar sense cap classe de relació. Per a l’ocasió, aquest muntatge, titulat Didone e Enea nel Girona di Santa Cecilia, conta la història d’un grup de cantaires que interpreten la primera peça i decideixen que la següent representació serà la famosa òpera de Purcell. Interpretades ambdues per Tomeu Bibiloni, Irene Mas, Begoña Gómez, Christian Borrelli, Gabriel Mas i Maite Beaumont. Dimecres, 12 de febrer, a les 20 h.
Aniré al Teatre del Mar, al Carpa Diem, on Mariona Forteza, dirigida per Carlos Garrido, interpretarà aquest petit apunt biogràfic destinat a donar a conèixer la figura del gran savi margalidà, Joan Mascaró i Fornés, a qui mai no s’ha d’oblidar. Dissabte, 15 de febrer, a les 20 h.
Proposaré anar al Principal d’Inca per veure Els altres, de Salvador Oliva, dins el cicle ‘Inca té memòria’. Interpretada per Salvador Oliva, Marga López i Xavi Núñez, i dirigida per Luca Bonadei, la peça conta la història del batle republicà de Ciutat, Emili Darder, tot el que va fer i aportar en catorze capítols que conten altres tants moments del seu llegat i assassinat. Divendres, 14 de febrer, a les 19 h.
Escoltaré amb cura la darrera lectura dramatitzada del ferruginós Festival de la Paraula, que tindrà lloc a la Sala Annexa del Principal d’Inca. Per tot allò que ens uneix, de Sergi Baos, amb el mateix Baos i Albert Mèlich com a protagonistes. Després de la lectura hi haurà actuació de Miquel Serra, amb vermut inclòs, que no deixa de ser valor afegit. Dissabte, 15 de febrer, a les 11.30 h.
Veuré al Caixafòrum+ el documental dedicat ni més ni manco que a Marcello Mastroianni, una de les grans icones de tots els cinèfils de la meva generació. Amb el títol d’Una vita dolce, Mario Canale recorrerà la seva vida i la seva filmografia, amb tot un seguit d’entrevistes i traços de les seves pel·lícules més emblemàtiques, si és que alguna no ho és, també parlen les seves filles, a part de poder veure algunes seqüències que varen ser enregistrades als diferents platós de rodatge. Un document imprescindible que es podrà veure tan sols durant aquest mes de febrer.