No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

La setmana que comença amb Cati Moyà
Passarépart del cap de setmana a les sales de cinema per gaudir de les estrenes que hi arriben el 7 de març. Entre elles es troben Tardes de soledad, el documental d’Albert Serra sobre la tauromàquia que va rebre la Conxa d’Or al festival de Sant Sebastià, i Mickey 17, el retorn de Bong Joon-Ho, director que cinc anys després de la cèlebre Paràsits torna amb una nova comèdia de ciència-ficció protagonitzada per Robert Pattinson, qui dona vida a un molt singular robot. Ambdues coincidiran a la cartellera amb Lee Miller, la història real d’una pionera del fotoperiodisme durant la Segona Guerra Mundial interpretada per Kate Winslet, i Presence, una història de fantasmes dirigida per Steven Soderbergh.
Participaré al club de lectura que organitza la Germandat de mestres jubilats i jubilades. Serà al centre Flassaders de Palma en el marc dels actes del 8-M i la lectura a comentar serà Vincles ferotges, de Vivian Gornick, una obra publicada el 1987 que reflexiona amb lucidesa sobre els lligams familiars i la maternitat. Dijous, 6 de març, a les 17.30 h.
Triaré bon lloc a l’Auditòrium de Palma per sentir en directe la portentosa i inconfusible veu d’Estrella Morente, una de les grans protagonistes de la present edició del Festival Paco de Lucía a Mallorca. Dissabte, 8 de març, a les 20 h.
Comprovarési la sèrie Cuando nadie nos ve, a MAX, centrada en un crim que té lloc durant la Setmana Santa andalusa, està a l’alçada de les millors pel·lícules del seu director, Enrique Urbizu, responsable, entre d’altres, de cintes com La caja 507. A partir de divendres, 7 de març.
Em retrobaré amb una de les meves cantants preferides, una a qui mai em cansaria de sentir en directe: Sílvia Pérez Cruz. En aquesta ocasió arribarà a l’Auditori d’Alcúdia amb el seu darrer espectacle, Sola, on la cantant proposa un viatge emocional a través de les melodies que han marcat la seva trajectòria, i que passen per la cançó tradicional, la copla, el fado i el jazz, entre d’altres. Ho farà acompanyada a la guitarra per Raül Fernández Miró. Dijous 6 i divendres, 7 de març.
La setmana que comença amb J.A. Mendiola
Gaudiréde bell nou amb l’Orquestra Simfònica Illes Balears, per a l’ocasió amb un altre director de reconegut prestigi, com és Víctor Pablo Pérez. Ell és un especialista en Xostakóvitx, encara que també en Bruckner, per la qual cosa dirigirà del primer la Simfonia núm. 11, composta el 1957 per commemorar el 40è aniversari de la soviètica Revolució d’Octubre. Una obra programàtica, amb un adaggio funerari que va servir per a l’enterrament de Lenin. A la primera part, el jove pianista asturià Martín García interpretarà l’únic concert que va aconseguir finalitzar Edvard Grieg i que el temps l’ha convertit en un dels grans. Dijous, 6 de març, a les 20 h.
Tornaréa gaudir de música clàssica, al teatre Mar i Terra, amb la formació que sens dubte és la més emblemàtica de totes: el quartet. I amb el Quartet op. 33 núm. 3, de Haydn, Nina Heindreich, Marc Nogués, Hanga Feher i Llorenç Rosal, iniciaran la vetlada. A la segona part s’afegirà Sílvia Insa al clarinet per interpretar el Quintet per a clarinet i corda, op. 115, de Johannes Brahms.
Llegiréel gran assaig biogràfic que Lleonard Muntaner ha editat amb el títol Joan Mas i Vives i la literatura: passió i ofici, per l’admiració que li tenc al filòleg, escriptor, estudiós i investigador. Un professor que tan sols llegir el seu currículum, el vertigen està garantit.
Recomanaré anar a veure les dues obres que conformen aquest Microteatre a Pere Garau, com són Burballes, chuños i crancs Blaus, que es representa al mateix mercat, i Barri mutant, que tindrà lloc al bar La Llubinense. Escrites per Rafel Gallego, dirigides per Joan M. Albinyana i interpretades per Neus Cortès, Lorena Faus i Marga López. Dissabte, 8 de març, a les 19 h i diumenge 9, a les 11.30 h.
Veuré a Manacor Tot ocells, la darrera criatura de Wajdi Mouawad, dirigida per Oriol Broggi, traduïda per Cristina Genebat i interpretada per Guillem Balart, Xavier Boada, Joan Carreras, Queralt Albinyana, Clara Segura, Xavier Ruano… Un repartiment d’autèntic luxe per a una història de dos joves, un jueu i una de Cisjordània, una barreja de sentiments i situacions amb les quals l’escriptor libanès torna a fer palès tot un mostrari de personatges amb els quals dibuixa un món farcit de contradiccions, terrorisme, confrontacions…