No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

La setmana que comença, amb Cati Moyà
Escoltaré els primers capítols d’Es Baluard Podcast, un projecte radiofònic que combina entrevistes d’actualitat amb reportatges, cròniques i fragments d’arxiu per donar a conèixer des de diferents facetes la vida artística de Palma. En els tres episodis que ja hi ha penjats a la pàgina web del museu s’hi poden trobar tant una entrevista amb l’artista Jessica Stockholder, de qui actualment es pot visitar l’exposició Punts cardinals a la planta baixa del museu, com declaracions de Joan Miró i bocins d’un reportatge emès l’any 1990 a TV3 amb el títol Mallorca, terra de pintors, a més de l’anàlisi d’algunes obres que formen part de la col·lecció d’Es Baluard com ara Three Graces in Blue, de Rebecca Horn.
Veuré els fets reals que varen marcar un abans i un després a la història recent de Suècia: el projecte teatral de Lars Norén a una presó que derivà en els coneguts com els assassinats de Malexander. Ara la minisèrie Último acto, de tres episodis, reconstrueix aquella història que avui dia continua generant polèmica i debat. Des de dimarts, 11 de març, a Movistar Plus.
Descobriré la història d’una de les famílies mallorquines que el 1936 partiren cap a l’Olimpíada Popular de Barcelona sense saber que hi quedarien atrapades. És el punt de partida de la darrera novel·la de Dora Muñoz, Sol d’hivern. Edicions Xandri.
Tornaré a escoltar un disc que tot i que fa només unes setmanes que ha sortit ja gairebé em sé de memòria. És, per mi, una de les primeres grans sorpreses musicals de l’any: l’àlbum People watching, de Sam Fender.
Comprovaré si la neta de Francis Ford Coppola i neboda de Sofia Coppola, Gia Coppola, ha heretat el talent cinematogràfic dels seus parents. La seva darrera pel·lícula, The last showgirl, explica la història d’una ballarina d’un club de Los Angeles que després de 30 anys ballant veu com la seva carrera s’acaba d’un dia per l’altre. Un dels principals reclams de la cinta, en tot cas, n’ha estat la protagonista, Pamela Anderson. A partir de divendres, 14 de març, a CineCiutat.
La setmana que comença, amb J.A. Mendiola
Aniré al teatre Principal de Ciutat, on l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears oferirà un concert en el qual Francisco Fullana exercirà de violinista i director de la formació. Hi ho farà amb un programa que per a l’ocasió capgirarà l’ordre habitual. És a dir, en primer lloc interpretaran la Simfonia núm. 8 op. 93, de Ludwig van Beethoven, la que en principi havia de ser un concert per a piano i va acabar com “una petita simfonia en fa”, que deia el geni de Bonn. A la segona part, Francisco Fullana oferirà un cop més una exhibició de com es pot llegir un clàssic molt conegut des del virtuosisme, com són les Quatre estacions, de Vivaldi. Dijous, 13 de març, a les 20 h.
Recomanaré anar fins a l’Auditori de Manacor, perquè un Guillem Clua sempre fa gola i l’encerta. Si a més la dirigeix Josep Maria Mestres i encapçala el repartiment Jordi Bosch, gairebé tan sols cal dir el títol, no menys suggerent: Mort d’un comediant. Dissabte, 15 de març, a les 19 h.
Riuré fins a dir prou amb Xavi Castillo, que farà l’obligada visita anual al Teatre del Mar amb la seva darrera obra: una lectura, segurament una mica profana i molt peculiar, de La Bíblia, des de la creació fins al naixement de Jesús i sense oblidar Moisès, Noé, amb algunes declaracions des de l’actualitat, a càrrec dels seus polítics favorits. Divendres, 14 de març, a les 20 h.
Gaudiré amb El gran teatre d’Oklahoma, al teatre Sans. Una peça de José Sanchis Sinisterra sobre textos de Franz Kafka, juntament amb altres del dramaturg i del director Pere M. Mestre amb el seu equip artístic habitual: Ramon, Hull, Erroz i Dalmau. Una estructura dramàtica gens habitual i, per descomptat, kafkiana. Diumenge, 16 de març, a les 19 h.
Sentiré de bell nou l’Orquestra de Cambra de Mallorca, per a l’ocasió dirigida per l’uruguaià Nicolàs Pasquet. Serà al teatre Principal d’Inca, on un cop més l’acompanyarà el violinista francès Olivier Charlier (a la foto). Interpretaran el Concert per a violí i orquestra en mi menor op. 64, de Felix Mendelssohn. És una obra cabdal d’aquest instrument. Seguidament, la formació interpretarà la Simfonia núm. 7 en la major op. 92, de Ludwig van Beethoven que Richard Wagner va qualificar de l’apoteosi de la dansa. Dissabte, 15 de març, a les 19 h.