No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

La setmana que comença, amb Cati Moyà
Felicitaréel llosetí Pere Joan Martorell pels seus trenta anys de sòlid lligam amb la poesia a la presentació del seu darrer treball. La Nova Editorial Moll acaba de publicar una més que oportuna antologia de la seva obra poètica, titulada Ara que ja és fosc. S’hi recullen centenars de versos amb què l’autor ha omplert les tres dècades que han passat d’ençà que aparegué el seu primer poemari, Del record contra el temps, al qual seguiren altres títols com La tardor de l’ombra Breviari de la cendra i Quimera, entre d’altres. Amb un pròleg de Lluís Calvo i un epíleg signat per Lucia Pietrelli, el volum ofereix una versió revisada de la poesia de Martorell, a més d’incorporar alguns poemes inèdits. Dimecres, 9 d’abril, a les 18.30 h, a la llibreria Embat.
Cercarébon lloc per escoltar l’escriptor Gabriel Ventura, qui presentarà el seu assaig El millor dels mons possibles a la llibreria Rata Corner. En aquest treball, Ventura s’endinsa en l’univers del reality shifting, és a dir, la realitat paral·lela i imaginària en què avui dia conviuen milers de joves d’arreu del món per investigar-ne les repercussions. Dimarts, 8 d’abril, a les 19 h.
Tornaréa les pàgines de Teoría de la gravedad, de Leila Guerriero, poc abans que l’autora argentina passi per les Balears per oferir diferents conferències durant el maig, la primera a Menorca, a les Trobades Albert Camus.
Descobrirél’essència del Ballet Nacional de Marsella gràcies a Roommates, al teatre Principal de Palma, un programa amb què volen retre un homenatge a les peces i als coreògrafs més importants que han passat per la companyia. Dimarts, 8 d’abril, a les 20 h.
Comprovarési la nova temporada de la sèrie de Netflix que va començar com una de les millors del segle, Black Mirror, està a l’alçada de les primeres o és una continuació de les darreres, és a dir, una nova demostració de com fins i tot la millor fórmula pot deixar de funcionar si es repeteix innecessàriament. Entre els ingredients cridaners d’aquesta nova tongada es troba un actor com Paul Giamatti, que sol ser sinònim d’històries memorables. Dijous, 10 d’abril.
La setmana que comença, amb J.A. Mendiola
Compliréamb el requisit gairebé setmanal amb l’Orquestra Simfònica Illes Balears a l’Auditòrium de Ciutat, per a l’ocasió dirigida pel seu titular, Pablo Mielgo. Un concert, si més no, peculiar, amb el baríton murcià José Antonio López com a protagonista. Ell serà l’encarregat d’interpretar les Cançons de Neruda, de Peter Lieberson, sobre cinc sonets del poeta xilè. El mateix poeta serà el protagonista el·líptic de la primera peça, el tema d’Il postino, guardonada amb un Oscar a la millor banda sonora. De Neruda passam a Don Quixot, amb peces de Telemann, Ravel i Guridi. Dijous, 10 d’abril, a les 20 h.
Aniréfins al teatre Principal d’Inca, on es representa Cavallet de mar o el peix invisible, la darrera història de Pau Coya, dirigida per Rebeca del Freso i interpretada per Marc Torres. Va ser la guanyadora dels premis Rei en Jaume de Calvià i el Jaume Roca d’Andratx. Produeix la Sala Flyhard. La història d’una transició, el sotrac que sofreix quan li diuen que està embarassat. Diumenge, 13 d’abril, a les 20 h.
Escoltaréla conferència de Vicent Sanchis al CaixaFòrum sobre l’exposició que s’inaugura el mateix dia amb el títol Còmic. Somnis i història, on podrem gaudir dels més grans del gènere, com Will Eisner, Alberto Breccia, Paco Roca, Moebius, Hugo Pratt… Dimecres, 9 d’abril, a les 18 h.
Visitaré el concert inaugural del Festmusic 2025, a càrrec de Jacopo Giacopuzzi al piano i Gabriel Fiol al violoncel i que tindrà lloc a la Sala d’armes del palau Can Vivot. Amb el títol d’Essències i passions: Sonates per a violoncel i piano, oferiran diferents peces de Beethoven Brahms, Robert i Clara Schumann. Dissabte, 12 d’abril, a les 19 h.
Gaudirédel sisè concert de la temporada que oferiran els solistes de la Fundació Studium Aureum a l’església de la Mercè. El motiu és el de la música barroca abans de Bach, en certa manera alguns del seus mestres, com per exemple Dietrich Buxtehude. Però també qui el va precedir, el gran pare de la música barroca alemanya, Heinrich Schütz, a més del francès Marc-Antoine Charpentier i els italians Antonio Bertali i Gianni Rovetta. L’orquestra estarà formada per dos violins, un violoncel, orgue, tiorba i llaüt. Dilluns, 10 d’abril, a les 20.30 h.