“No és de Palma qui no ha posat mai un ciri a la Sang”
Catalina Solivellas va fer el pregó que dona el sus a les festes de Sant Sebastià
PalmaTeatre, massificació turística, contra la violència masclista i la nostàlgia de la ciutat de la infància foren alguns dels temes elegits per la pregonera Catalina Solivellas, qui ahir vespre va donar el sus a les festes de Sant Sebastià de Palma.
I és que les Catalines en foren les protagonistes. Primer fou Caterina Valriu qui va llegir un conte per als més menuts com a encarregada de pronunciar el pregonet. Centenars d’infants es reuniren a la plaça de Santa Eulàlia fent bauxa amb els caparrots, gegants i el drac de na Coca. Agafà el relleu Catalina Solivellas ja a la plaça de Cort, i recordà Catalina Homar. Precisament quan interpretava la valldemossina al teatre Principal de Palma fou el moment en el qual li demanaren per fer el pregó de les festes.
“Vaig néixer a prop d’aquí, al carrer de Sant Gaietà; de la ciutat de quan era petita, no en queda gairebé res, com tampoc de La Ciutat esvaïda de Màrius Verdaguer, ni tan sols de la Palma d’ En la ciudad sumergida del meu camarada José Carlos Llop, autor també del text que va dramatitzar Solivellas al Principal, La nit de Catalina Homar ”, va recalcar l’actriu, qui rememorà els personatges que “habitaven aleshores i ara; semblen d’una pel·lícula de Tim Burton”.
Teatre
Solivellas va voler defensar amb força el teatre “perquè no hi ha prosperitat sense cultura”, i “com pot ser que un actor o una actriu avui dia a Palma no pugui viure del teatre i hagi encara de malviure?”, va pregonar l’actriu entre els aplaudiments dels assistents. L’actriu va voler donar les gràcies a l’Ajuntament de Palma per “triar una dona de teatre per fer el pregó. D’aquesta manera, el teatre agafa el protagonisme que li pertoca en una ciutat tan cosmopolita i tan antiga alhora com és Palma”.
El turisme també va ser present en el discurs: “Tot ha canviat i fa molta via; ara els carrers ja no fan por, són nets, clars i vius i plens de visitants acalorats amb presses que baixen dels vaixells gegants. Els antics negocis han estat substituïts per immobiliàries o botigues de decoració o de pseudoart”.
La pregonera aprofità per reivindicar: “M’agradaria poder continuar parlant en la meva llengua amb naturalitat i m’agradaria que fóssim capdavanteres en l’excel·lència, no només en el nombre de turistes que ens visiten, o ser una de les capitals més cares d’Espanya”.
Perquè “no és de Palma qui no ha posat mai un ciri a la Sang, qui no ha menjat mai un quarto a Can Joan de s’Aigo, qui per Sant Bernat no va al Secar de la Real, qui no ha llenegat mai amb la cera de les processons, qui no ha pujat al castell de Bellver el Diumenge de l’Àngel, qui no ha entrat mai a la Seu, qui no sap què és un llonguet”.
Violència masclista
Catalina Solivellas volgué acabar el pregó dient que “a Ciutat, a les nostres festes, les dones, les al·lotes poden anar vestides com vulguin, amb faldes llargues o curtes, escotades o no. Podem ballar desfermades o no, sense que cap home ens molesti, i molt manco ens agredeixin, perquè a Sant Sebastià no volem manadas. No és ‘no’!!!”, conclogué l’actriu, qui desitjà “molt bones festes de Sant Sebastià per a tothom”.
Després del pregó, una altra dona fou la protagonista: Adela Peraita, que, al capdavant dels Sterlin, interpretà cançons d’homenatge a Leonard Cohen del seu darrer treball discogràfic.
A Palma arribaran dies de bauxa que tot just ahir començaren i que s’allargaran fins dia 28 de gener; hi ha preparades activitats per a tots els gustos, per a grans i petits.
Demà, diumenge, hi haurà tres concerts en tres places diferents: Santa Pagesa, Son Dameto i el parc Krekovic, on cal destacar l’actuació de la banda La Puta Opepé. Es tracta d’una formació pionera del rap a Mallorca i a l’Estat, i és la primera vegada que formaran part del programa de festes de Sant Sebastià.