Teatre
Cultura10/09/2024

"No volem fer una caricatura ni de la gent de poble ni de la de ciutat"

Jordi Galceran presenta 'Turisme rural' al Teatre Borràs sota la direcció de Sergi Belbel

BarcelonaMés de vint anys després d'El mètode Grönholm, el dramaturg Jordi Galceran i el director Sergi Belbel continuen confiant a cegues l'un en l'altre. "Ja no podem negar que som un tàndem", diu Belbel. "És la sisena obra que fem junts", afegeix Galceran. L'any passat van exhaurir les entrades de Fitzroy durant setmanes seguides i ara tornen al Teatre Borràs amb Turisme rural, una "comèdia de terror" –"Un gènere difícil de fer en teatre", diu Galceran– que s'estrenarà el dimecres 18 de setembre i estarà a la cartellera "fins que el públic ho vulgui", segons el productor de l'espectacle, Josep Domènech. Turisme rural és "la història d'una parella que se'n va a passar un cap de setmana romàntic en una casa rural, al mig del bosc, i allà troben que els amfitrions no són com s'havien imaginat", explica Galceran, que assegura que "és una comèdia plena de girs i situacions inesperades". "En Sergi Belbel i jo ens vam conèixer en una casa de turisme rural", afegeix el dramaturg, al·ludint al títol de l'obra.

Els protagonistes són "una parella d'urbanites que va a aquesta casa com qui va al zoo, a veure què s'hi troben", diu l'actriu Mireia Portas, que encapçala l'espectacle juntament amb Ivan Labanda, amb qui ja havia coincidit al Polònia. "Em sento molt identificada amb el meu personatge", afegeix l'actriu. La parella creu que l'escapada rural pot ser un bon moment per "engendrar la primera criatura", però quan arriben a la casa "es replantegen la paternitat i també la seva relació de parella", diu Galceran. Lluís Villanueva i Anna Güell completen el repartiment interpretant els propietaris rurals, i l'actor Joel Cojal, que s'ha donat a conèixer recentment amb la sèrie Jo mai mai de 3Cat, assumeix un paper del qual no pot avançar gran cosa però que, segons l'actor, capgira l'acció dramàtica en un moment determinat. "Les comèdies d'en Galceran són partitures per fer brillar intèrprets", diu Belbel, que considera que el dramaturg té "un ull clínic per atrapar l'espectador i una capacitat envejable de conjugar el teatre popular i el teatre de qualitat".

Cargando
No hay anuncios

"La comèdia i el terror es toquen molt"

Malgrat que el contrast entre el món urbà i el rural apareix al llarg de tota l'obra, Galceran remarca que "no és, en cap cas, una caricatura de la gent de poble i de la de ciutat". "Els personatges no són pallassos –diu el director–. M'interessa explicar històries que facin riure, però les comèdies també s'han de fer des de la veritat". A més, ressalta que "els amfitrions són estranys, però no pel fet que siguin de poble, sinó per altres motius que els espectadors aniran descobrint". El que sí que ha volgut accentuar Galceran –que va estudiar filologia catalana– és la diferència lingüística entre les dues parelles: "Quan fas aquest tipus de comèdia és important fer un treball de llengua rigorós. Encara que sigui teatre comercial, intento que la meva feina tingui el mateix rigor que si estigués escrivint qualsevol altra cosa". En aquest sentit, Lluís Villanueva afegeix: "No és habitual trobar un català tan bonic en una comèdia de peripècies, i per això crec que l'obra pot abastir dos tipus de públic diferent".

Cargando
No hay anuncios

A diferència d'altres obres de Galceran, Turisme rural incorpora alguns trucs de màgia i elements sobrenaturals que han dissenyat amb l'ajuda de l'il·lusionista Sergi Buka. Segons el dramaturg, "la comèdia i el terror es toquen molt": "Quan vas a veure una pel·lícula de por, mig públic crida i mig públic riu. I en una comèdia, quan més rius és quan el personatge pateix més". Mentre que algunes comèdies "busquen fer riure a través de la complicitat, ocultant als actors alguna informació que el públic ja sap, la comicitat de Turisme rural es basa en la sorpresa", explica Villanueva. Tot i això, Belbel adverteix que és un espectacle apte per a totes les sensibilitats. "És perfectament assumible per a algú que vingui amb marcapassos", bromeja el director.