Un nou museu permetrà veure 'in situ' com es van formar els Pirineus
La nova experiència virtual mostrarà com s'aixeca una muntanya i com s'enfonsa en pocs segons
BarcelonaFa milions d'anys els Pirineus eren terres baixes on hi havia aiguamolls i llacs poc profunds on es dipositaven torbes i carbonats. Per aquelles zones pantanoses hi van deambular alguns dels darrers dinosaures que van poblar la Terra. El paisatge, però, va anar canviant molt al llarg de milions d'anys. Com a resultat d’un xoc de les plaques ibèrica i europea, les conques es van desplaçar i es van formar mantells que van anar donant forma al paisatge que avui coneixem. Són milions d'anys d'evolució, que un nou museu natural obert als Pirineus reconstruirà en pocs minuts. La Universitat de Barcelona, el Geoparc Mundial Unesco Orígens, l'Institut Català de Paleontologia i Digivision treballen en un nou projecte de realitat virtual i augmentada que reconstruirà la història de la serralada catalana.
A través de telèfons intel·ligents o d'ulleres virtuals es podrà saber com s'ha format una muntanya, com s'ha creat una conca sedimentària o per què hi ha fòssils. "Amb les ulleres virtuals es veurà com s'aixeca una muntanya i com al cap de pocs segons una riuada l'enfonsa. O com de sobte apareix un dinosaure que al cap de pocs minuts s'extingeix", explica Josep Antoni Muñoz, catedràtic del departament de dinàmica de la terra i de l'oceà de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB).
Serà un projecte a l'aire lliure en què tant turistes com estudiants i professionals podran fer servir les reconstruccions virtuals. Els impulsors del projecte no només volen que sigui una eina didàctica: també proporcionarà models evolutius i reconstruccions de paisatges geològics, incloent-hi escenaris de futur. El museu estarà situat al Geoparc Orígens, declarat geoparc mundial per la Unesco, i que engloba uns dos mil quilòmetres quadrats de la comarca del Pallars Jussà; dels municipis de Camarasa, Àger i Vilanova de Meià, a la comarca de la Noguera; del Baix Pallars; del Pallars Sobirà, i de Coll de N'Argó, a l'Alt Urgell.