Política Cultural
Cultura 26/09/2024

La nova consellera de Cultura presenta 25 iniciatives perquè la cultura sigui més accessible

Sònia Hernández ambiciona que el departament de Cultura arribi al 2% del pressupost, però li queda un llarg recorregut

3 min
Sònia Hernández durant la compareixença al Parlament

BarcelonaLa nova consellera de Cultura, Sònia Hernández, fins fa poc directora general de Patrimoni Cultural, té un munt de reptes de cara a aquesta legislatura. En la seva primera compareixença al Parlament, aquest dijous, ha emfatitzat el repte d'aconseguir el 2% del pressupost per a Cultura i ha recordat que per arribar-hi queda un llarg recorregut: "Ara mateix estem a l'1,5% i no a l'1,7%, perquè no hi ha hagut acords per aprovar els pressupostos". A més, s'hauran de fer una altra vegada càlculs perquè Política Lingüística, que fins ara penjava de la Conselleria de Cultura, té departament propi. Malgrat tot, el PP i Vox han fet de la llengua un dels eixos centrals de les seves intervencions. "Si no protegim el català, qui vulgui parlar-lo no el podrà parlar", ha respost Hernández.

La nova consellera ha presentat 25 iniciatives que volen actualitzar el marc normatiu i garantir l'accés a la cultura, independent de l'origen o del territori. Entre el reguitzell d'iniciatives que ha presentat, hi ha la llei de patrimoni cultural (d'aquí a poques setmanes s'iniciarà el procés participatiu), la llei de museus i la llei d'arxius i documents de Catalunya (en fase d'estudi), la llei de drets culturals de Catalunya (ja s'ha fet l'avantprojecte), el pla nacional d'adquisició de col·leccions, el pla d'arqueologia i paleontologia de Catalunya, la llei de la Filmoteca (a punt d'entrar en tràmit parlamentari), el pla de monuments i jaciments de Catalunya 2030 i el pla d'arxius i gestió documental de Catalunya. Tot això, sense oblidar el mapa de museus.

Hernández vol que la cultura sigui accessible per a tothom i a tot el territori. “L'àmbit cultural no s'escapa de les desigualtats que tenallen la nostra societat i les dades així ens ho indiquen”, ha assegurat. Per fer-ho, Cultura vol desplegar el programa per millorar la presència de les arts i la cultura en l'educació i continuar amb el Pla Nacional del Llibre i la Lectura, però també impulsarà nous programes com l'acompanyament de persones grans a esdeveniments culturals o un programa de cultura inclusiva per a persones amb rendes baixes. Hernández va anunciar la creació d'una xarxa d'equipaments culturals de proximitat basada en la cooperació publicoprivada i l'increment de la dotació de la línia de projectes de cultura comunitària i transformació social. La conselleria impulsarà una xarxa de residències de creació i incrementarà la dotació de beques.

Hernández vol canviar els sistemes de governança. Entre altres coses, es crearà una Taula de Participació Cultural de Catalunya, una Taula Social de Patrimoni Cultural de Catalunya, i consells socials als equipaments públics participats per la Generalitat, com el TNC. En aquesta legislatura, també vol “culminar” les obres que han de convertir la Foneria i la Casa de les Lletres com a nous equipaments nacionals. La conselleria continuarà lluitant perquè es facin realitat les biblioteques centrals de Barcelona i Tarragona, que depenen del ministeri de Cultura, i el nou Arxiu Històric de Barcelona. En aquest sentit, s'impulsarà una nova línia de suport per construir i reformar equipaments culturals d'àmbit local.

Un pla per a les col·leccions

En l'àmbit del patrimoni, es vol impulsar el pla nacional d'adquisició de col·leccions i repensar el sistema de reserves dels museus perquè a Catalunya, segons Hernández, la major part de les col·leccions s'han d'adaptar a edificis que "no estan preparats": "Volem impulsar el pla de reserves nacionals, territorials, mancomunades. És un repte majúscul i és necessari i urgent que la Generalitat lideri aquest procés" ha assegurat. Hernández ha refermat l'aposta pel projecte Catalunya Media City. En aquest sentit, ha anunciat les obres d'adequació i ampliació de l'edifici Turbines de les Tres Xemeneies del Besòs per tal d'ubicar-hi espais universitaris, de recerca i professionals; i la compra de sòl edificable per desenvolupar el Parc Empresarial de l'Àmbit Audiovisual.

La consellera ambiciona que tot sigui més accessible i més visible i que els tràmits a l'administració siguin més fàcils: "És necessari desburocratitzar l'administració, que sigui més fàcil accedir a la informació i que aquesta sigui més visible", ha dit.

stats