Una nova generació reforça el panorama musical illenc

Els mitjans tècnics i digitals que tenen a l'abast els més joves fan que proliferi la creació, i les xarxes socials són un gran espai de promoció

Reïna, banda de Manacor que va guanyar el concurs Sona9 el 2020
6 min

“És un dels millors moments per fer música a Mallorca. El públic s’interessa cada vegada més per la creació local i n'hi ha moltíssima varietat”. Ho diu Maria Hein, que té 17 anys, estudia Batxillerat i piano al Conservatori Professional i Escola de Música i Dansa de Felanitx, el seu poble, i ha publicat dues cançons, No te veig i Idò un cafè. També toca la guitarra, però la veu és l’instrument que fa més que l’acompanya. Només fa un any que va començar a escriure i, quan va veure que tenia cançons pròpies, va decidir gravar-les “de manera molt casolana” i compartir-les a les xarxes socials. Arran d’això, el segell Hidden Track Records la va fitxar, i ara està preparant el seu primer disc. Biel Tous, d'Artà, està fent el mateix. Va treure la cançó Junts, sota el nom de Billy Tz, i n'està preparant més per publicar un àlbum, tot i que no té pressa. Només té 19 anys, però té la sensació que "en aquests moments tothom està creant".

Molts de joves apassionats per la música s’animen ara a compartir les seves cançons, fetes sovint amb l’ajuda d’amics que tenen curiositat per les qüestions tècniques o les dominen. El canvi de consum musical fa que, més que àlbums, es generin senzills, i les xarxes socials són un altaveu i una gran plataforma de promoció, un terreny que els joves coneixen bé. A més, la pandèmia ha estat, per a molts, una oportunitat perfecta per posar-se a fer feina amb nou material. L’ARA Balears ha parlat amb alguns dels músics i agrupacions més joves de les Illes Balears per conèixer quins són els seus plans, què esperen del sector musical i com veuen el paisatge sonor illenc.

Maria del Mar Bonet, Joan Miquel Oliver, Saïm o Guillem d’Efak són alguns dels referents mallorquins de Maria Hein, que també se sent fascinada per la lloritana Maria Jaume, autora de l’àlbum Fins a maig no revisc. D’ençà que el va treure, el setembre del 2020, no se n’ha deixat de parlar. “Em sembla fort que algú em tingui com a referent. Jo tenc 21 anys, som com ells. Estic començant, formant-me, provant”, diu Jaume, que revela que aviat traurà algunes cançons noves, tot i que és prest per fer un segon disc. 

Reïna és una de les sensacions actuals del paisatge sonor de Mallorca. Són Pere Amer, Carme Vives, Biel Riera i Adrià Mayordomo. Tenen entre 19 i 20 anys, i confessen que la seva entrada al panorama ha estat “estranya”, ja que varen irrompre a l’escena havent guanyat l’edició del 2020 del concurs Sona9. Just feia uns mesos que tocaven plegats. A final d’any varen treure Coneixement del Medi, un EP de dues cançons, i ara estan gravant el primer àlbum, que produirà Lluís Cabot (Da Souza). “Ens sentim molt ben acollits. El fet de ser de Manacor i conèixer grups i músics ajuda molt perquè feim pinya”, diuen els de Reïna, que tenen Antònia Font, Da Souza, Pujà fa Suà i Roig! entre els seus referents. Veuen com molts amics seus també s’animen a gravar i compartir les seves creacions. “Fa uns anys no era habitual fer cançons soltes. Ara, en canvi, es duu molt fer un tema, compartir-lo a les plataformes i veure si funciona”, diuen. Adverteixen que no és una feina fàcil i que s’ha de tenir molta sort perquè tot arribi a bon port. 

Però no tothom té clar a quin port vol arribar. És el cas de Miquel Sureda, conegut amb el nom artístic de Kid Kaoz. Té 21 anys i també és de Manacor. Fa just un any que va començar a cantar trap en català. “Quan sortíem amb els amics ens posàvem instrumentals i hi improvisàvem lletres damunt. Tot va començar de conya, fins que m’hi vaig posar més seriosament”, comenta. Hi fa feina, però no té cap pretensió més enllà de passar-s'ho bé; de fet, no s’ha plantejat mai fer cap concert. Els passa el mateix als també manacorins Jaume Forteza (conegut com a Plan-ET) i Miquel Vaquer (Miquel de la Mel). Després de veure que Forteza s’havia animat a cantar sobre les bases, varen decidir ajuntar-se i improvisar. Fa una setmana varen treure Nina, i els agrada tant com ha quedat que en faran més. Ara bé, no tenen cap pla: “Feim creació i, si podem, qualque concert. Però ara no sé si és el moment”, diu Forteza, que estudia Producció Musical a Barcelona. Flat Dreams, des de Marratxí, o Anto Expósito, de Calvià, són altres exemples de joves que aposten pel trap a Mallorca. 

Es teu cos nu i Tu són els dos darrers temes que ha tret Amulet. Darrere aquest nom s’amaga Toni Mulet, un santamarier de 24 anys que, si bé no sap quan traurà àlbum, té clar que vol continuar fent música. “M’agrada fixar-me en el que fa la gent d’aquí, com O-ERRA o Xanguito, que estan batallant per tirar endavant els seus projectes. A més, ens coneixem i ens duim bé. És important que dins les escenes locals hi hagi aquestes relacions”, opina. Considera que la situació sociosanitària ha donat una empenta al seu projecte, i augura un futur musical “prometedor” a Mallorca. La banda poblera Caspary també ha entrat a estudi. “És un bon moment per preparar material”, assenyalen els seus integrants (Miquel Crespí, Pau Dalmau, Bernat Cantallops, Andreu Beltran i Pere Plomer), tot i que encara no veuen el moment de treure un nou treball discogràfic. El més gran dels cinc té 23 anys. Diuen que la varietat d’estils i la quantitat de gent jove que fa música a les Illes són de les millors coses del panorama, i asseguren que els mitjans tècnics i digitals que té a l’abast gairebé tothom fan que proliferi la creació. 

El confinament va ser un punt d’inflexió per al grup Suc i sopes, de Ciutadella, que va començar a sonar per Menorca quan va decidir muntar els seus propis concerts fa uns dos anys. Són Miquel Gomis, Iker Riudavets, Maria Moll, Roger Rosselló, Joan Pere Benejam, Clara Pons, David Anglada i Joan Borràs, i tots tenen entre 20 i 23 anys. Si bé només varen fer un concert l’any 2020, han estat treballant fent nova música. Acaben de treure un senzill amb un altre grup de la seva illa, Pèl de Gall: Fugir. A Menorca troben a faltar "una mica d’ambient", diuen, però no hi falta la varietat d’estils. S’emmirallen en Leonmanso o Dos Sipiots, i asseguren que l’existència de Verlaat, o de formacions noves, com Ramé, són bones notícies per a l’illa. 

Eivissa, amb poc circuit

Toni Coronado, de Vila, és bateria i té la sort de formar part d’un grup ja consolidat a Eivissa, Quin Delibat. Li agradaria que hi hagués més gent jove fent música a l’illa, però entén que falten incentius: “No es dona gaire suport als artistes locals des de les institucions, falta activitat”. Lamenta que la programació i les oportunitats de fer concerts durant l’hivern siguin mínimes. Pere Navarro, de 26 anys, hi està d'acord. Ja ha publicat dos discos de jazz i diu que ell ha aprofitat la pandèmia per liderar altres projectes. En la línia del que comenta Coronado, Navarro ha presentat una proposta a l’Ajuntament de Vila perquè millori la programació musical d’hivern: “Durant l’estiu hi ha moltíssima oferta, i molt diversa. Ara bé, l’hivern és un desert. Això no és culpa dels establiments ni dels músics, és un problema institucional”, es queixa. El trompetista de jazz diu que ha percebut que molta gent que va anar a estudiar fora ara torna a Eivissa, i considera que seria un bon moment per crear “un circuit per als músics i un hàbit per al públic”. 

Però no és tothom, que torna. Aquesta falta de circuit i la poca aposta pels artistes locals fa que molts quedin fora. “Omar Alcaide, Ana Nieto o jo mateixa no vivim a Eivissa perquè és més complicat dedicar-se a la música allà”. Ho diu la cantant Mery Myles, de 21 anys. És de Vila, però viu a Barcelona. Dedica moltes hores a escriure cançons i fer bases, perquè vol fer-se un lloc en el panorama de la música urbana. Ara, per com està la situació sociosanitària, no pensa en concerts, sinó en la producció de temes. Sempre ha estudiat piano, i, per això, el seu primer disc, publicat l’any 2019, li va sortir “molt pop”. Però dia 30 d’octubre va publicar Watch a movie, una cançó que suposa un canvi de rumb total en la seva trajectòria musical: “La música urbana és el que he escoltat sempre. Un dia vaig ensenyar un tema, escrit a piano, al meu productor. Li vàrem posar un beat i ens va agradar. Això és el que faré: trap, hip hop...”. La pròxima cançó arribarà, si tot va bé, el mes que ve. 

Els formenterencs Júlia Benevelli i Miquel Tur, de 24 i 19 anys, respectivament, són Sweet Lure. Tots dos estudien música a Barcelona, però es passen l'estiu tocant les cançons que més els agraden. Encara no tenen temes propis, però Benevelli assegura que, en un futur, li agradaria experimentar amb el metal i el folk, els estils que més li agraden. Tur menciona artistes i bandes referents com Aires Formenterencs, Maria José Cardona o Projecte Mut, i destaca la contínua activitat musical de les Balears: "Tot i ser un lloc petit, tenim turisme i sempre estam en contacte amb gent molt diferent. Això és favorable per a la música", diu. No obstant això, troba a faltar més facilitats institucionals per aconseguir que els grups de les Balears puguin anar a tocar a les altres illes: "Voldria que fos més fàcil anar a tocar a Pollença o Manacor".

stats