‘Reis del món’, una novel·la que explica part de la nostra història
El llibre es publica aquest 22 de gener
PalmaDos fets foren els que sobretot varen empènyer l’escriptor Sebastià Alzamora a començar a treballar, ara fa cinc anys, en la novel·la Reis del món que, aquest 22 de gener, publica Proa. Interessat de sempre en la figura de l’orientalista mallorquí Joan Mascaró, no l’havia relacionat mai amb un captaire que trobava sovint pel centre de Palma i que li cridava l’atenció per les maneres tan educades que tenia de demanar, en català, “una ajudeta, per favor”. El 2013, Alzamora va saber que el captaire era en Martí, el fill de Mascaró.
Amb la recreació ficcionada d’aquest episodi s’introdueix Reis del món, una novel·la que, al llarg de gairebé 600 pàgines, manté idèntica immersió en la realitat que varen viure els dos protagonistes, “dos personatges reals i antagònics, dos gegants del segle XX. L’un és Joan Mascaró, el principal traductor i divulgador del pensament místic hindú a la cultura occidental. L’altre és Joan March, contrabandista i financer, un dels homes més rics i poderosos del seu temps, capaç de fer caure governs o de posar condicions a Franco o a Churchill”, com es presenta al llibre.
L’altre fet que estimulà Sebastià Alzamora va ser conèixer l’anècdota -que ell mateix defineix de novel·lesca- que agradava contar al mateix Joan Mascaró. Es novel·la a Reis del món aquest moment quan, en presència d’Emili Tremulles, director de Banca March, el financer ofereix a l’orientalista “el que vulguis” a canvi que faci feina per a ell. Mascaró només li demanà un puro dels que fumava March, però es negà a treballar per a ell per no acabar com Tremulles, anant a cercar-li els cigars. Tremulles, però, té un paper ben rellevant en la novel·la: és la veu que narra la primera meitat de Reis del món.
Una novel·la en dues parts
Si bé aquesta obra, que es pot considerar novel·la històrica, comença a Santa Margalida, amb un Mascaró encara nin d’origen humil i un March ja implicat en el contraban de tabac, la primera part se centra en la relació entre el banquer i el professor de Cambridge. Són quasi 300 pàgines al llarg de les quals, sobretot a través de converses entre ambdós, no només queda reflectit el pensament i la manera de ser de cadascun, sinó que es descriuen molts dels episodis en què, l’un o l’altre, es varen veure implicats: l’assassinat de Rafel Garau (amant de la dona de March), els negocis d’armes del financer, les seves relacions amb els principals governs europeus en temps de guerra, la visita que Mascaró va voler fer al batle de Palma Emili Darder el dia que esclatà la Guerra Civil i que se li va impedir, i un llarg etcètera d’històries que són part cabdal de la història de Mallorca, d’Espanya i d’Europa a l’època.
Com ho és, cabdal, la segona part del llibre, la qual, amb l’esposa de Mascaró com a narradora, deixa palesa la influència del professor en el món occidental, ja que es va erigir en precursor de la mística a Occident, que Joan Mascaró va dur d’Orient, tot establint les bases d’una nova espiritualitat que fins i tot els Beatles varen seguir a través del mallorquí. Reis del món, encaraque a partir d’aquest dijous serà a les llibreries, es presentarà a Quars, a Palma, el 30 de gener, amb intervencions de l’autor, Guillem Frontera i Cristina Ros.