Literatura

Noves fórmules per fomentar l'hàbit de la lectura

El Club de Lectura a Casa de les biblioteques de Felanitx i Portocolom ha obtingut ressò i reconeixement

Noves fórmules de foment de la lectura
31/03/2025
2 min
Regala aquest article

PalmaL’auge dels clubs de lectura ha donat pas també a noves maneres de concebre’ls. És el cas de les biblioteques de Felanitx i Portocolom, des d’on s’ha posat en marxa el Club de Lectura a Casa, amb què posen a disposició dels usuaris unes bosses que contenen cinc exemplars d’un mateix llibre, una guia de lectura i un quadern per anotar els comentaris. Així, fomenten que es duguin a terme sessions autònomes, una iniciativa amb què han estat reconeguts amb un dels premis d’animació a la lectura María Moliner, concedits pel Ministeri de Cultura.

També han viscut un increment els clubs de lectura infantils i juvenils, com corrobora l’editora Xisca Mas, qui n’impulsa diversos a través de la plataforma Literart. “Els debats que es generen són molt potents, de vegades els infants fan reflexions que a mi em deixen de pedra”, confessa. Entre els llibres que han comentat s’hi troben Matilda o Molly Wind, entre els més petits, i novel·les d’Agatha Christie o Maus, el cómic d’Art Spiegelman sobre l’holocaust, entre els adolescents.

Tanmateix, les dinàmiques de foment de la lectura viuen un procés de transformació més enllà de les trobades per comentar llibres. Actualment, s’associen també a conceptes com les rutes literàries, les adaptacions teatrals o els booktubers, a més de la creixent aparició d’elements literaris en diferents situacions i contextos, en allò que és conegut com el paisatge postliterari. “També a la literatura ha arribat el concepte d’experiència, que tant triomfa a altres sectors”, resumeix el professor de la UIB Jesús Revelles, “i que fa que puguis ser part de l’univers de Josep Maria Llompart, ara que se’n celebra l’any, sense que hagis llegit la seva obra. I com això hi ha mil mostres de com la literatura ha traspassat el concepte llibre i circula de maneres molt diferents, en campanyes de màrqueting, murals, xarxes socials o fins i tot tatuatges”. Revelles participa juntament amb Mercè Picornell en el projecte de participació ciutadana Literatura & Cia, impulsat pels professors Iolanda Ogando i Enrique Santos Unamuno de la Universitat d’Extremadura i que cerca documentar totes aquestes noves formes de compartir lectures.

stats