Núria Iceta relleva Simona Škrabec al capdavant de 'L'Avenç'
És la segona directora de la revista en un any
BarcelonaDesprés d'un any al capdavant de la revista L'Avenç, l'escriptora i traductora Simona Škrabec ha decidit deixar la direcció, però hi continuarà col·laborant. La rellevarà la historiadora Núria Iceta a partir d'aquest octubre. "Era una qüestió de prioritats, i he prioritzat la meva carrera acadèmica. Ho deixo amb certa tristesa, però la direcció d'una revista és una feina de 24 hores, i jo no hi puc estar al cent per cent", explica Škrabec. Malgrat tot, l'escriptora i traductora, que actualment treballa a la Facultat de Traducció de la UAB, assegura que està molt contenta de l'experiència. "Crec que hem ajudat a fer el canvi i a cohesionar el nou equip", diu. L'octubre passat L'Avenç va tornar al quiosc i a les bústies amb el número 501. L'emblemàtica revista nascuda el 1977, en plena Transició, va estar a punt de desaparèixer fa un any i mig. Tanmateix, gràcies al suport d'un particular i de la Generalitat, la revista va poder continuar.
Iceta és una històrica de l'editorial L'Avenç: s'hi va incorporar el 1998. Llicenciada en història, diplomada en ciències religioses i màster en gestió cultural, és membre del plenari del CoNCA, del consell de redacció de la revista Qüestions i del patronat de la Fundació Catalunya Religió. Ha estat vicepresidenta de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català i presidenta de l'associació d'editorials independents Llegir en Català. A l’editorial del número 512, que arribarà a l’octubre als quioscos i a les llibreries, Iceta recorda l’objectiu de la revista: “Conèixer el passat, debatre el present i pensar el futur plegats”. Actualment, el consell de redacció de L’Avenç el formen els escriptors Julià Guillamon, Cristina Masanés i Jordi Puntí i els periodistes David Fernàndez i Ana Sánchez. En aquesta nova etapa s'hi incorporen els historiadors Mireia Capdevila, coordinadora de l’Arxiu Històric de la Fundació Carles Pi i Sunyer i músic, i Ferriol Sòria, director de la Fundació Ernest Lluch. Carla Riera segueix com a cap de redacció.
"Ha fet un cicle d'un any i nosaltres estàvem molt contents amb la feina de la Simona, perquè ens va ajudar en un moment molt crític", diu Iceta. La nova directora de la revista explica que hi haurà pocs canvis. "Hem incorporat dues noves veus, la de Mireia Capdevila i la de Ferriol Sòria, que, com la resta, ens poden oferir una mirada polièdrica sobre la realitat. La revista vol continuar reflexionant sobre història, cultura i memòria, passat, present i futur. Crec que això és el que ens distingeix, enllaçar la memòria personal i la col·lectiva", assegura Iceta, que considera que L'Avenç és pràcticament un projecte de vida. "Fa 26 anys que estic en aquesta casa, és un pas orgànic, molt natural, perquè he acompanyat la Simona durant tot aquest temps i he format part d'un equip molt compromès i molt implicat. En aquest sentit, no em sento gens sola", afirma.
Un dels petits canvis que hi haurà és que desapareixerà la secció de l'entrevista. "Tant en Josep Maria Muñoz [director de la capçalera durant 24 anys] com la Simona feien unes entrevistes magnífiques. Últimament també publicàvem les d'un periodista argentí, Mariano Schuster, però no continuarem amb aquest format. Donarem veu a les persones que formen part d'aquest país, però d'una altra manera", diu Iceta.
Al pròxim número, la publicació parlarà dels debats memorials oberts, com la marca del franquisme en les col·leccions dels museus catalans o la monumentalització de les memòries incòmodes. També s’abordarà l'independentisme amb perspectiva històrica i es reflexionarà sobre l’emergència de l'habitatge. La revista incorporarà un monogràfic especial sobre les Empremtes de la Barcelona d’ahir, que es presentarà en el marc de la Setmana del Llibre en Català.