L'obra de Josep Guinovart aterra a la seva estimada Menorca amb una doble exposició

La sala Sant Josep a Ciutadella i la galeria Local a Maó són els escenaris escollits per Lithica i la Fundació Espai Guinovart

L'intens vincle de Josep Guinovart a Menorca s'exposa en un doble acte a Ciutadella i Maó.
Ivan Martín
08/11/2019
2 min

CiutadellaLa sala Sant Josep de Ciutadella acull aquest divendres la inauguració de l'exposició 'Guinovart a Lithica, quan la pedrera és la inspiració', una iniciativa conjunta entre la Fundació Lithica-Pedreres de s'Hostal i la Fundació privada Espai Guinovart que estarà oberta al públic fins al pròxim 7 de desembre. La mostra, que s'emmarca en els actes del 25è aniversari de la creació de l'associació menorquina, evidencia la vinculació de Josep Guinovart i Bertran amb Menorca. D'altra banda, dimecres que ve s'inaugurarà a la galeria Local de Maó 'Guinovart dialoga amb artistes de Menorca'. Aquest segon acte organitzat entre ambdues entitats s'estendrà fins al 14 de desembre.

Maria Guinovart, presidenta i directora de la Fundació Espai Guinovart, ha recordat la forta vinculació de l'artista català amb l'illa: "En els anys 60 va estar pintant durant uns mesos. De fet, una de les frases que diu és que a Menorca és tal la bellesa que per treballar havia de tancar portes i finestres". A més, Maria Guinovart explica un altre punt de contacte entre el territori menorquí i la figura de Josep Guinovart: "A Agramunt treballa amb la pedra seca i a Menorca va reconnectar amb la seva terra. A Lithica presentam la relació amb el marès i les construccions". Sobre l'exposició a Ciutadella detalla que hi haurà "fotografies de l'any 2003 sobre Lithica, un espai que el fascina, i posteriorment retocades pel mateix artista. També presentam unes capses escultòriques que parlen de l'arquitectura de l'illa, i un mural meravellós".

L'artista va néixer a Barcelona l'any 1927. La seva família paterna és d'origen tarragoní i la materna d'Agramunt, una combinació que ajuda a entendre els blaus infinits de la Mediterrània i els ocres càlids de l'Urgell. Josep Guinovart i Bertran s'inicià al taller familiar com a pintor de parets, ofici que reivindica en alguna de les seves obres. Ingressa a l'Escola de Mestres Pintors i a l'Escola d'Arts i Oficis. L'any 1953, parteix becat a París, on coneix l'obra de Cézanne i Matisse, les seves influències més importants. El 1954 funda juntament amb altres artistes el grup Taüll. Guinovart va deixar el seu segell en àmbits com el teatre, arquitectura, tapís, escultura i il·lustracions, entre d'altres. Va morir el 12 de desembre de 2007.

stats