'El federal' de Sebastià Alzamora i 'Deimos' de Lucia Pietrelli, entre els més venuts per Sant Jordi
A partir de l'horabaixa ha estat complicat travessar a peu el centre de Palma a causa de les grans aglomeracions de gent
Palma"Encara no sabem quins són els més venuts!", exclamaven diferents llibreters en veure que qualsevol periodista se'ls acostava a partir de les 19 h de l'horabaixa, molt abans que cap periodista hagués estat capaç de pronunciar paraula. I això que l'odissea per accedir als llibreters a partir d'aquella hora havia esdevingut tasca gairebé impossible: centenars de persones han omplert el carrer de Sant Miquel, la plaça Major i la plaça del Marquès de Palmer fent que acostar-se a les paradetes per triar quin llibre comprar implicàs una gran dosi de paciència i una altra de convicció. "En aquestes tres darreres hores ens jugam el 80% de la jornada", reconeixia el president del Gremi de Llibreters de Mallorca, Miquel Ferrer, després d'assumir que a causa del temps han perdut gairebé mig dia de vendes. "I en una data com avui, en què hi ha llibreries que fan entre el 20 i el 25 per cent de les vendes de tot l'any, això implica que la facturació anual disminuirà".
Tot i així, les primeres valoracions per part del Gremi són positives i valoren que "les vendes s'han animat" gràcies a un horabaixa "molt participatiu". I, de fet, han volgut avançar alguns dels títols més sol·licitats, a l'espera del recompte final. Així, entre els llibres més venuts d'enguany s'hi troben Una ombra blanca de Carme Riera, El Federal de Sebastià Alzamora, Deimos de Lucia Pietrelli o La miopia, de Joan Tomàs Martínez Grimalt. Al llistat també hi figuren thrillers com la darrera novel·la de Joel Dicker, Un animal salvatge, o La grieta del silencio, de Javier Castillo, a més del recull 1.111 llamps i pestes d'Antoni Rodríguez. El peix Nicolau de Caterina Valriu, un dels llibres que la presidenta del Govern Marga Prohens ha firat durant el seu recorregut per les paradetes de Sant Jordi, ha estat també d'un dels més exitosos d'enguany.
"I les roses, on són?" ha estat una de les preguntes més repetides a diferents punts de la plaça Major. Eren molts els ciutadans que, acostumats a comprar el llibre i la rosa d'un cop, cercaven sense fortuna qualque lloc on fer-ho. Per obtenir una rosa, però, s'havien d'acostar a la Rambla o a les diferents llibreries que també romanien obertes –i algunes d'elles estibades– durant l'horabaixa. Ja hi havien estat durant el dematí, quan alguns dels que pretenien firar ben d'hora s'hi han acostant davant la impossibilitat de fer-ho a les paradetes que restaven cobertes de plàstic fins que cap a migdia la pluja ha minvat. "És evident que Sant Jordi acaba millor que com havia començat", reconeixia una llibretera mentre atenia diferents clients a la vegada tot i que tot d'una recordava que "veníem d'una edició de rècord, la de l'any passat, que va coincidir en cap de setmana i va fer un temps extraordinari, però tampoc hem de voler fer rècord cada any", es responia a si mateixa. I això que cap al darrer tram de l'horabaixa la majoria de paradetes tenien gent fent coa a l'hora de pagar. Davant una d'elles, de fet, una dona suggeria que l'any que ve s'instal·lin aparells per demanar torn, com si es tractàs de les parades d'un mercat, per tal de facilitar que tothom pugui accedir als llibres i fins i tot comprar. "Pot semblar un desbarat", deia ella entre rialles, "però hi sortiríem tots guanyant". Em una festa com Sant Jordi, sense cap dubte, és cert que tothom hi surt guanyant.