Open House Palma 2024 obre al públic una seixantena d’edificis
Ofereix una vintena d’activitats sobre disseny i urbanisme
PalmaLa quarta edició d’Open House Palma 2024 obrirà al públic més d’una seixantena d’edificis públic i privats. Aquest esdeveniment tindrà lloc entre els dies 4 i 10 de novembre. A més, el festival d’arquitectura ofereix una programació de més d’una vintena d’activitats, com caminades, xerrades i tallers familiars, sota l’etiqueta d’openwalk, opentalk i openfamiliy. Open House té l’esperit d’obrir la ciutat, l’arquitectura i el patrimoni a veïns, agents socials, tècnics i professionals. L’objectiu és involucrar-hi de manera transversal associacions i col·lectius locals per enfortir el teixit social i cercar la participació ciutadana. És per aquest motiu que aquesta quarta edició es troba sota el lema de 'La ciutat per a qui l'habita', ja que l’organització del festival és conscient del debat actual sobre l’accés a l’habitatge.
La coordinadora general d'Open House Palma 2024, Núria Fernández, explica que "Open House és una xarxa de més de seixanta organitzacions d'àmbit internacional que va néixer l'any 1992 per generar debat i reflexió sobre arquitectura, disseny i ciutats arreu del món". "A Palma, la primera edició va ser l'any 2021, en un context encara molt marcat per la pandèmia del covid. De llavors ençà hem intentat oferir una programació que pensam que està vinculada al moment actual. És per això que enguany hem triat el lema de 'La ciutat per a qui l'habita', que inclou una sèrie d'activitats que hi estan relacionades", diu. Tot això, sense deixar de banda la incorporació de nous edificis que s'obriran al públic, que enguany passen dels seixanta.
Les activitats
Pel que fa a les activitats organitzades, tenen per objectiu fer valdre diferents aspectes de la ciutat, l'urbanisme i l'arquitectura. Per això, les caminades i les xerrades no fan referència a la ciutat només des de la seva centralitat, sinó que intenten incorporar aspectes de les barriades més allunyades del centre històric. Amb aquesta filosofia s'han organitzat rutes per les barriades de la Soledat, la Indioteria i Verge de Lluc, que aniran a càrrec d'historiadors, geògrafs i arquitectes.
"Amb motiu del centenari de la mort del mestre d'obres i arqueòleg Bartomeu Ferrà, s'ha organitzat un openwalk relacionat amb el seu paper com un dels fundadors de la Societat Arqueològica Lul·liana. Aquesta ruta anirà a càrrec de Carme Colom, que és la conservadora de la institució", ha explicat Belén Martínez, que és la responsable de programació d'activitats d'OPH Palma 2024.
L'accessibilitat
Martínez assenyala que enguany han fet una aposta per l'accessibilitat, i per això han cercat la col·laboració amb diferents entitats socials. Amb aquest esperit s'ha organitzat la conferència i taula redona ''Ciutat per a tothom?'', en col·laboració del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca.
Així mateix, OPH Palma acollirà, en col·laboració amb La Utòpica, un Fòrum Obert de Processos sobre el conflicte de l'accés a l'habitatge a Ciutat. Es tracta d'una activitat amb inscripció prèvia, que pretén reflexionar a través del debat sobre aquesta qüestió i fer-ho a través de tots els agents implicats: propietaris, llogaters, agents immobiliaris, sector turístic, sindicats...
Els edificis
Els edificis que s'obriran al públic en aquesta edició arriben als 67. N'hi ha de públic i privats, i d'èpoques i estils diferents. Una de les incorporacions més destacades és el casal gòtic de Can Oleza, a Palma, que està en procés de rehabilitació. En aquest cas, per visitar-lo es necessita inscripció prèvia. Així mateix, també es podrà visitar la plaça de Toros de Palma, obra de l'arquitecte Gaspar Bennàssar. En aquest visita no només es podran conèixer les parts a què té accés el públic, sinó també altres espais destinats als treballadors o que tenen per objectiu el funcionament de la plaça.
Altres dels edificis que es podran visitar són el refugi antiaeri del passeig Sagrera o la Llar de la Infància del Consell de Mallorca, l'edifici Reina del passeig del Born, obra d'Antoni Alomar i Esteve; l'apartament i despatx de nova creació obra de l'arquitecte Adrià Clapés, que es troba a la plaça de l'Olivar i l'edifici del carrer de Montenegro on es troba la botiga de roba Cortana, on es conserva un antic aljub. Així mateix, altres edificis que cal destacar són la Llotja del Peix i Astilleros de Mallorca, que no són oberts pel públic en general, però que durant l'Open House Palma hi estaran.