HI VENS O HI VAS?
Cultura04/11/2017

Ordinas, ganiveters quarta generació

Aquestes setmanes matanceres, al mestre ganiveter Lluc Ordinas se li gira una feinada. Va aprendre l’ofici familiar quan era un nin

Cristina Ros
i Cristina Ros

PalmaHo escric com ho visc. A la cuina de casa, els quatre ganivets que duen el segell d’Ordinas són els més cercats. Fins i tot si són dins el rentavaixelles esperant bugada, qualsevol s’estima més una escurada a mà que no haver de fer servir un dels altres ganivets que dormen al calaix. Encara que passin els anys –i les dècades–, les fulles d’acer d’aquesta ganiveteria no perden la seva capacitat de fer un bon tall. Com a molt, una esmolada i endavant.

Duen el nom de Llucmajor subratllant la marca de la casa: Ordinas. L’obrador, a càrrec de Lluc Ordinas, i la botiga, amb Magdalena Durao, són al carrer del Vall, al centre de la vila, però també els trobam a les principals fires arreu de Mallorca. Ateses les cues que hi sol haver davant la seva parada, no es posa en dubte que un ganivet de can Ordinas és una de les fermances més preuades.

Cargando
No hay anuncios

Lluc Ordinas, mestre ganiveter, va aprendre l’ofici quan era nin, començant per fer la rodeta de llautó que subjecta la fulla al mànec. És la quarta generació de la família, un llegat de pares a fills; els ganivets d’Ordinas es fan un a un, de manera artesana, així s’esmolen les fulles i així es tallen la banya o la fusta del mànec. Ordinas és una de les poquíssimes ganiveteries que queden a Mallorca i segurament l’única on encara es fan mànecs de banya. Trinxets amb la característica forma de mitja lluna, ganivets d’empeltar, ganivets de pescador, ganivets de pastor, l’etxurat, el de porquer i la gatzolla (aquest per a la vinya), a Ordinas no deixen de fer cap dels set ganivets tradicionals de Mallorca, com tampoc cap dels de les nostres cuines de sempre, i menys els de les matances. Aquestes setmanes matanceres, només d’esmolar, se’ls gira una feinada. Tot a punt.