Cinema

El llibre d'imatges de Paul B. Preciado sobre la transició de gènere

El filòsof dialoga al documental 'Orlando, la meva biografia política' amb el subtext i les idees de la novel·la de Virginia Woolf

Fotograma d''Orlando, mi biografía política'
10/10/2023
1 min
  • Direcció i guió: Paul B. Preciado
  • 98 minuts
  • França (2023)
  • Amb Oscar S. Miller, Janis Sahraoui, Liz Christin i Paul B. Preciado

Diu Paul B. Preciado que no té cap intenció d’escriure la seva autobiografia, perquè Virginia Woolf ja ho va fer a la seva novel·la Orlando, la història d’un noble britànic que, una nit, es transforma en dona i acaba vivint durant tres segles. D’aquesta identificació absoluta amb un text de ficció sorgeix Orlando, la meva biografia política, que no és ben bé una adaptació sinó un diàleg amb les seves idees i subtext. El filòsof entén el relat de Woolf com un mirall on tenen cabuda els reflexos de totes les disfòries de gènere. Per això dona veu a diverses persones que expliquen la seva transició i el seu combat diari amb l’asfixiant lògica binària.

En un moment o altre totes són Orlando, i narren passatges del llibre o escenifiquen situacions mai imaginades per Woolf. És en aquests moments quan lamentem que les imatges concebudes per Preciado no arribin tan lluny com el seu pensament, sobretot quan se situen al costat de fragments d’història que encara fan tremolar, com les paraules de les activistes Marsha P. Johnson i Sylvia Rivera. Pot ser que la retòrica d’aquest assaig fílmic no aconsegueixi incendiar el món tal com el coneixem, però la seva operació de trasplantament de vivències a les pàgines de Woolf (literal en una de les escenes més inspirades del projecte) sí que crea un espai segur de debat i reconeixement per a tota la comunitat trans.

Tràiler d''Orlando, la meva biografia política'
stats