Història
Cultura08/05/2014

El Palau Robert mostra 80 gravats i textos de la Guerra de Successió

'1714. Memòria gràfica d'una guerra' mostra a través de la sàtira, calendaris, il·lustracions i mapes, com va ser la guerra contra Felip V

Ara
i Ara

BarcelonaEl Palau Robert ha presentat aquest dijous l'exposició '1714. Memòria gràfica d'una guerra', que dóna a conèixer una selecció de gravats i textos sobre la Guerra de Successió a Catalunya. La mostra es podrà visitar del 8 de maig al 29 de juny a la Sala 4.

'1714. Memòria gràfica d'una guerra' forma part de les activitats organitzades amb motiu de la commemoració del Tricentenari. Incorpora prop de vuitanta reproduccions de gravats de diversos col·leccionistes i arxius europeus que fan un recorregut pels principals fets de la Guerra de Successió a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

L'exposició inclou textos explicatius en català, castellà i anglès; a més, s'acompanya d'un audiovisual que incorpora altres documents gràfics. Té caràcter itinerant i per això està dividida en 10 àmbits: 'Personatges', 'La Catalunya del set-cents', 'Felip V a Catalunya', 'Carles III, rei dels catalans', 'Dos reis a Barcelona', 'Escenaris de la guerra', 'La fi de la guerra?', 'L'onze de setembre de 1714', 'La repressió' i 'Memòria de la guerra'.

Una exposició amb polèmica

Cargando
No hay anuncios

El diari 'ABC' va publicar un article en el que acusava l'exposició d'haver manipulat els colors de les banderes dels vaixells d'un gravat de 1692. Segons el mitjà, el canvi de color les hauria fet semblar banderes espanyoles quan, en realitat, no ho eren. "És absurd" assegura la comissària de l'exposició, Mercè Morales. "Molts gravats tenen diferents versions. En aquest cas vaig agafar una versió de principis del XIX. En aquell moment ja existien banderes espanyoles, però tampoc puc assegurar que les banderes que es veuen al gravat siguin espanyoles. Pot ser que el color s'hagi esgrogueït amb el pas del temps. D'altra banda, no és cap escenari bèl·lic. Vaig decidir utilitzar aquest gravat perquè es veu molt clarament la gran dimensió que tenia la Ciutadella respecta la resta de la ciutat".