Arriba a Palma una exposició internacional sobre la història del tatuatge
Una ploma d'Edison i una mostra de Whang-od Oggay, l'última mestra del 'batok', en són les peces clau
PalmaArriba a Palma Tattoo. Art sota la pell, una exposició internacional sobre la història del tatuatge. Es podrà visitar del 8 de febrer al 2 de juny de 2024. Produïda i organitzada pel Musée du Quai Branly - Jaques Chirac de París i la Fundació La Caixa, proposa un viatge a l'univers del tatuatge des d'una visió antropològica mentre que analitza el ressorgiment d'aquest fenomen a escala global. La mostra segueix tatuadors i tatuats a través d'èpoques i continents per explorar les confluències que han convertit el tatuatge en una forma d'expressió artística mundial. Entre els tatuadors, hi ha la filipina Whang-od Oggay, de 106 anys, considerada l'última mestra que utilitza el batok, un tipus de tatuatge tradicional fet a mà.
Entre les peces exposades, destaquen elements com ara una ploma elèctrica presentada per l'inventor Thomas Edison el 1877 que va ser l'antecedent de la màquina de tatuar actual; un bagul per transportar les eines dels tatuadors ambulants; un retrat en pintura acrílica d'Artoria, una artista del sideshow de la dècada del 1920; un àlbum original de Rich Mingus, editat per Henk Schiffmacher l'any 2011, amb fotografies, postals i fragments de publicacions periòdiques relacionats amb el tatuatge des del segle XIX; una flauta en forma d'estatueta del període tardà de la cultura maia, amb representacions de tatuatges facials, i retrats de grups amb els seus tatuatges identificatius, com, per exemple, la banda de carrer mara centreamericana o la màfia japonesa yakuza.
L'exposició reuneix més de 240 obres històriques i contemporànies entre fotografies, dibuixos, pintures, llibres, audiovisuals i objectes com ara eines, màscares o segells. S'hi exposen una vintena de prototips de cossos hiperrealistes emmotllats en silicona i tatuats amb tinta, creats expressament per a aquesta exhibició a càrrec de mestres d'aquest art de diferents llocs del món: Horiyoshi III, Filip Leu, Mark Kopua, Kari Barba, Colin Dale, Jee Sayalero i Laura Juan. Com a novetat, incorpora una nova peça de Yann Black, l'obra del qual simbolitza l'alliberament dels pobles oprimits.
Aquesta mostra itinerant acaba el recorregut ara a Palma, després de passar pels centres CaixaFòrum a Madrid, Barcelona, Saragossa, València i Sevilla. La presentació a Mallorca ha tingut lloc aquest dimecres a càrrec de la directora de l'àrea d'Exposicions i Col·lecció de la Fundació La Caixa, Isabel Salgado; la directora de CaixaFòrum Palma, Margarita Pérez-Villegas; la directora de Desenvolupament Cultural del Musée du Quai Branly, Christine Drouin, i la comissària i fundadora de la revista HEY! Modern Art & Pop Culture, Anne Richard.