Palma s'obre de pinte en ample a l'Open House

Dissabte i diumenge 6 i 7 de novembre té lloc el festival d’arquitectura més gran de Ciutat, que compta amb uns 300 voluntaris que faran visites guiades a prop de 70 edificis

Vistes generals de Ciutat.
4 min

PalmaFerran Montero serà, dissabte i diumenge 6 i 7 de novembre, al Centre Oceanogràfic de les Balears per fer de guia als ciutadans que vulguin conèixer aquest edifici. Hi serà en el marc del festival Open House Palma, que, plogui o nevi, obrirà una setantena d’edificis (públics i privats) d’interès patrimonial i arquitectònic de Ciutat. Montero és un dels 300 voluntaris que participen en aquesta iniciativa, que es du a terme també en altres ciutats del món i que va néixer a Londres. Els directors de l’edició de Palma, Daniel Gallego i Eduard Yuste, defensen que és un festival d’arquitectura per a no arquitectes, i que la intenció és “donar a conèixer el patrimoni arquitectònic de la ciutat”. A més, és un esdeveniment solidari i sense ànim de lucre, organitzat per l’Associació Cultural Open House Palma. 

Montero, que és estudiant del màster en Gestió Cultural a la Universitat Oberta de Catalunya, ha rebut una formació, igual que els companys del voluntariat que fan possible que l’Open House sigui una realitat. Ara pot explicar que el Centre Oceanogràfic de les Balears va ser construït el 1973 i dissenyat per Vicenç Roig Forné. “El classificam dins l’estil del brutalisme, molt comú en aquelles dècades. Malgrat que no ho sembli per l’estructura de formigó i el color apagat que té, la idea era seguir l’estil dels casals mallorquins. Inicialment, era un edifici molt agradable, que tenia la vegetació i l’aigua, presents a l’interior i a l’exterior, com a elements principals. Aquesta idea, actualment, ha quedat obsoleta. A més, l’edifici ha quedat petit per al personal que hi treballa”, conta el voluntari. 

Els participants en l’Open House Palma han rebut formació en oratòria, han visitat els edificis en què hauran de fer de guies i han estat acompanyats d’experts que els han ajudat a tenir nocions sobre arquitectura i patrimoni. Montero apunta que “és molt interessant veure tot el procés que es fa per desenvolupar aquest projecte de manera òptima”, i té ganes de posar en pràctica el que ha après i continuar absorbint coneixement, perquè “serà davant el públic quan realment ho facem”. 

Una ciutat variada

Els directors del festival insisteixen que aquesta proposta és “plural i variada”. Malgrat que es consideri que tots els edificis que hi participen tenen un valor patrimonial important, un dels objectius és descobrir la ciutat “més enllà del barri vell”: “En aquest esdeveniment s’obren les portes de molts edificis del centre històric, com Ca n’Oleo, la Misericòrdia, el Gran Hotel i el palau del Consell, però n’hi ha molts que estan situats als altres districtes, com Llevant (el Palau de Congressos, el conjunt Ses Cent Cases...), Nord (Son Espases, la torre Asima, l’Escoxador...) i Ponent (el castell de Sant Carles, l’hotel Armadams, etc.). Hi ha una mescla entre edificis més clàssics i altres de contemporanis”, destaca Gallego. Això, diu, és una mostra de la varietat i la riquesa patrimonial que hi ha a Palma i palesa que, “més enllà de les Avingudes, també hi ha bona arquitectura”. 

Hi ha quatre franges horàries per poder visitar els edificis que formen part de l’Open House: dissabte 6 dematí (10-14 h), dissabte 6 horabaixa (16-19 h), diumenge 7 dematí (10-14 h) i diumenge 7 horabaixa (16-19 h). La majoria de visites seran sense reserva prèvia, de manera que els ciutadans poden dirigir-se als edificis en voler. No obstant això, n’hi ha 11 que requereixen reserva prèvia: els habitatges socials del carrer Salvador Espriu, Ignasi Barraquer, Magdalena Bonet, Josep Togores, Brotad, Fornaris, Cuba i Blanquers; l’estació depuradora d’aigües residuals, el far de Portopí i el refugi antiaeri de la Delegació de Defensa de les Balears.  

Una ruta possible

Si bé els interessats a fer aquestes visites poden triar on anar, una ruta possible, que no arriba als tres quilòmetres de trajecte, comença al centre de Palma, al Centre d’Història i Cultura Militar de les Balears, al carrer de Sant Miquel, i acaba a la seu institucional de l’Autoritat Portuària de les Balears, al carrer del Moll. De camí, però, es veuen altres edificis. 

Des de l’Open House expliquen que el Centre d’Història i Cultura Militar és del segle XIII i té la particularitat que, primer, va ser el monestir de Santa Margalida, un convent de dones. Durant els segles XIV-XVI s’hi varen fer reformes, com les tres galeries renaixentistes del claustre. No va ser fins al 1844 que els militars se’l varen fer seu i el varen convertir en un hospital. Carrer Sant Miquel avall, després de travessar la plaça Major i abans d’arribar al Palau Reial, al número 3 del carrer de l’Almudaina hi ha Can Morell, un antic casal del segle XIX amb un pati tradicional. El 2008 se’n va rehabilitar la planta baixa com a despatx, un espai en què, inicialment, s’hi feia el pa per a la família Morey, promotora de l’edifici. En aquest casal, s’hi conserva una petita zona que funcionava com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil. Hi criden l’atenció l’escala de ferro d’estil japonès i el trespol de vidre, que deixa a la vista el paviment empedrat original.

Anant en direcció al parc de la Mar, al número 14 del carrer Portella, hi ha l’edifici on està situada l’actual seu del Col·legi d’Arquitectes: Cal Marquès de la Torre. És una construcció de pedra de marès, projectada el 1696, que s’adapta al traçat de les murades medievals, i que mescla elements de construcció locals amb altres d’estil barroc. Així mateix, no és un edifici embafador, sinó més aviat sobri, amb alguns detalls que en sobresurten. Durant la dècada de 1980 es va adaptar per convertir-se en la seu del Col·legi d’Arquitectes. Per acabar la ruta, s’arribarà al carrer del Moll. S’haurà de travessar l’avinguda Gabriel Roca. Al número 3 hi ha la seu institucional de l’Autoritat Portuària de les Balears, unes antigues oficines que s’han convertit en un centre amb un mirador, un auditori i espais per fer-hi exposicions, entre altres.  

Són moltes més les construccions que es poden veure en el marc de l’Open House, una proposta que serveix per donar a conèixer el patrimoni arquitectònic de Palma (amb les portes obertes dels edificis i altres activitats paral·leles que també fan). El voluntari Montero, a més, apunta que “és una bona idea per atreure un tipus de turisme molt més sa”. En opinió seva, donar valor al patrimoni local “ajudarà que el turista sigui molt més respectuós amb la nostra cultura i els nostres espais”.

stats