El Parlament Europeu vol lligar curt Spotify: més diversitat i un repartiment més "just" de diners
L'Eurocambra pretén impulsar els estils i artistes més desconeguts i la música en llengües minoritàries
Brussel·lesEl Parlament Europeu calcula que les plataformes de reproducció musical signifiquen el 67% dels ingressos totals del sector de la música i generen més 20.000 milions d'euros anuals a tot el món. Tanmateix, hi ha molts artistes que acumulen centenars de milers de reproduccions en aquestes grans tecnològiques, com Spotify i Apple Music, que no es poden guanyar la vida amb la música o ho fan de manera molt precària. Per aquest motiu, l'Eurocambra ha votat a favor —532 vots a favor, 61 en contra i 33 abstencions— d'un informe que proposa obligar aquestes companyies a repartir més i millor els seus guanys entre els artistes i fomentar la diversitat musical i lingüística.
En aquest sentit, la iniciativa demana posar fi al desequilibri en l'assignació d'ingressos d'aquestes plataformes i critica que sigui un àmbit molt poc legislat a escala comunitària malgrat que ja sigui la principal via d'accés a la música. Per aquest motiu, planteja una revisió del sistema de cànons i critica el mecanisme de pagament per reproducció conegut com a payola, que obliga els autors a acceptar una remuneració més baixa o fins i tot nul·la a canvi de més visibilitat.
Així doncs, l'Eurocambra opta per impulsar fórmules de recompensa econòmica que siguin més "justes" i proporcionals al nombre d'escoltes dels artistes i evitar que les plataformes acabin beneficiant les grans empreses del sector o els artistes més famosos en detriment dels emergents i desconeguts. "La nostra prioritat és garantir que els autors reben el crèdit i la remuneració que mereixen", ha destacat l'eurodiputat socialista Iban García del Blanco, el ponent de la iniciativa.
En la mateixa línia, els eurodiputats lamenten que les escoltes es concentrin en unes poques discogràfiques i artistes i que, en canvi, els estils menys populars o les llengües minoritàries, com fonts europarlamentàries assenyalen que podria ser el català, es reprodueixen de manera molt menys freqüent. Per aquest motiu, aposten per la creació d'uns indicadors de diversitats que avaluïn la varietat de gèneres i lingüística, així com la presència d'artistes independents d'aquestes companyies.
El Parlament Europeu també proposa que s'adoptin mesures per garantir la visibilitat de les obres musicals europees i que fins i tot s'estudiï la possibilitat d'imposar quotes per a artistes de la Unió Europea. A més, a banda de les plataformes, l'informe insisteix que manca una estratègia industrial a escala europea que promogui la diversitat del sector musical i que impulsi els artistes menys coneguts.
Cal avisar dels continguts fets amb intel·ligència artificial
Un altre dels punts principals de l'informe és la manca de transparència dels algoritmes d'aquestes companyies. L'Eurocambra vol que el seu funcionament sigui accessible per controlar que no es duguin a terme pràctiques deslleials, com la manipulació de les xifres de reproduccions o la priorització d'uns continguts per sobre d'uns altres, cosa que podria suposar abús de posició dominant i la vulneració de la legislació sobre la lliure competència.
D'altra banda, els eurodiputats també suggereixen introduir una etiqueta per avisar els consumidors si un producte musical ha estat generat per intel·ligència artificial i demanen que siguin més visibles els titulars dels drets d'autor de tots els continguts.
L'informe no és vinculant i, per tant, aquestes mesures no s'aplicaran, almenys a curt termini. Això sí, la Comissió Europea, que és la institució de la Unió Europea que fa les propostes legislatives, l'analitzarà i el tindrà en compte a l'hora de legislar sobre el sector.