Què passaria si el president de Catalunya prohibís el pa amb tomàquet?
El Maldà presenta 'Pa amb tomàquet, el demà', una comèdia distòpica sobre la cultura catalana
BarcelonaQuè passaria si el president de la Generalitat prohibís el pa amb tomàquet? Hi hauria protestes al carrer? Què farien, els pagesos? Què en dirien, els mitjans de comunicació? Qui hi sortiria perdent més, els barcelonins o els catalans de comarques? Aquesta premissa, volgudament absurda, és el punt de partida de Pa amb tomàquet, el demà, una comèdia distòpica que situa l'acció en una "hipotètica i improbable Catalunya independent" per retratar satíricament "una societat desorientada, en què les prioritats es perden i les decisions polítiques es basen en el populisme i la demagògia". Escrit a sis mans per Jana Serra, Malena Palomero i Charlie Mills, es tracta d'un projecte de la companyia Application Rejected que va ser seleccionat a la 3a Convocatòria de textos d'On el teatre batega i que es podrà veure del 23 de febrer al 19 de març al Maldà.
Aquest espectacle de docuficció pretén ser "una oda contemporània a la cultura catalana", segons els integrants d'Application Rejected. "Després de viure uns anys a l'estranger, jo ara tinc una crisi catalana... Qui soc? Soc catalana? Què vol dir ser català?", explica Jana Serra, una de les creadores de l'espectacle. "De vegades, a Catalunya, les lluites no són gaire clares, o potser hauríem de triar més bé les nostres lluites", afegeix l'actor Rubén Lunares.
Pa amb tomàquet, el demà és una proposta que treballa amb titelles, objectes, arts plàstiques, projeccions i altres recursos escènics. A través de la figura d'una noia jove que conviu amb la seva àvia, els actors volen reflectir "una crisi d'identitat que travessa el jovent". Les xarxes socials i els mems tenen un paper central en l'espectacle, que aborda qüestions com la cultura de la cancel·lació i la distorsió dels problemes polítics a Internet. "En una escena intentem recrear Twitter en directe", diu l'actriu Paula Castillo, que lamenta "les prohibicions absurdes d'obres de teatre que s'estan duent a terme actualment".