Cultura26/10/2019

La Pastora: la història oblidada d’un intersex que va lluitar amb els maquis

El Teatre del Mar acull aquest cap de setmana ‘Instruccions per a no tenir por si ve la Pastora’, de la companyia La Ravalera de Castelló

Elena Navarro
i Elena Navarro

PalmaLa companyia La Ravalera -formada per Laia Porcar i Núria Vizcarro- recupera a 'Instruccions per a no tenir por si ve la Pastora' la memòria d'una dona "lèsbica i sanguinària, amb instints de hiena", anomenada Teresa i també Florencio; una història escrita als marges dels llibres d'història. Un relat que puja a l'escenari del Teatre del Mar de Palma aquest cap de setmana.

'La Pastora', Florencio Pla Messeguer, va ser una persona a qui en néixer li diagnosticaren una "malformació" genital i la batejaren com a Teresa. A 32 anys entrà al maquis i passà a anomenar-se Florencio. "És un personatge conegut a la nostra terra", asseguren Porcar i Vizcarro. A més de donar llum a aquesta història, fer-la obra de teatre també els permet tractar temes com la diferència, la recuperació de la memòria i el gènere i, a la vegada, "parlar de nosaltres mateixes".

Cargando
No hay anuncios

Allò que els interessa com a creadores és "donar veu a aquelles històries i personatges que s'han invisibilitzat per diferents motius", i cerquen més fer-se preguntes i compartir-les que no pas trobar-hi respostes. El procés creatiu ha estat llarg, perquè s'han apropat a testimoni reals. A l'obra, aquests testimonis ens acompanyen en escena, són veïns i veïnes de Vallibona que varen conèixer la Pastora en algun moment de la seva vida", expliquen les autores de la peça. "Hi ha moltes coses escrites sobre el personatge, però és cert que no totes són vertaderes", afegeixen.

El fet que la Pastora sigui una persona intersexual és el motiu pel qual l'aparten i la menyspreen. En aquest sentit, a l'obra parlen d'aquesta diferència i de la seva vida, i tot això "ens ajuda a plantejar-nos per què s'utilitza la por per assenyalar allò diferent" i per què "a través de la por i del silenci hem marcat allò dissident", apunten.