Patrimoni adverteix que els productes desinfectants recomanats per al covid-19 poden malmetre béns

El Consell de Mallorca ha alertat que substàncies com l'alcohol o el lleixiu són perilloses i recomana, en general, aïllar els elements

El magatzem de Son Tous, del Museu de Mallorca
Ara Balears
04/05/2020
2 min

PalmaEl Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca ha advertit aquest dilluns que les substàncies que es recomanen per desinfectar i evitar contagis de coronavirus, com lleixiu o alcohol, poden fer malbé alguns elements patrimonials. Per assegurar que les mesures de desinfecció obligatòries siguin compatibles amb la protecció del patrimoni cultural, han redactat un document amb les pautes d'actuació adaptades a les característiques dels béns i materials de Mallorca.

Així, Patrimoni ha alertat que els productes que es recomanen per desinfectar les superfícies i les mans (les solucions hidroalcohòliques amb gel, alcohol etílic, aigua oxigenada, lleixiu, amoníac i sabó) són perillosos per als materials dels béns patrimonials: pedra, ceràmica, maons, metalls, vidre, fusta, pintura, tèxtils, paper, etc. Per això, amb caràcter general, adverteix que "no s'ha d'actuar directament sobre els béns culturals, ja siguin mobles o immobles, i que s'ha d'optar, preferiblement, per retirar o precintar el lloc o el bé concret abans d'actuar-hi", segons apunten en un comunicat.

Entre les recomanacions que recull el document figura el tancament, fins i tot amb elements que facin de barrera, dels espais on no es pugui garantir la distància de seguretat entre persones i dels béns culturals, perquè el virus es propagui i s'hagi de descontaminar elements. Pel que fa a la desinfecció d'espais públics on hi hagi béns culturals, subratllen que s'ha d'evitar l'ús d'aerosols en zones pròximes als béns culturals (sòcols, voravies, etc.) i mai no s'han de ruixar de manera directa els objectes o edificis amb valors patrimonials. En tot cas, i a una distància mínima d'un metre, en l'entorn directe dels béns culturals s'ha d'utilitzar una dissolució d'etanol al 70% amb aigua projectada a baixa pressió.

En cas que un edifici històric hagi d'estar obert, si cal actuar en paviments i trespols antics o de fusta s'han de fer servir sabons neutres (la majoria del sabó ecològic ho és), mentre que als paviments moderns de rajoles o marbres es pot fer servir aigua i sabó i lleixiu sense superar el 0,5% i evitar el contacte amb les parets i qualsevol altra superfície. Respecte dels béns mobles, Patrimoni recorda que la pervivència del virus a les superfícies s'ha delimitat entre sis i nou dies; per tant, si l'immoble o espai on s'ubica el moble ha estat tancat, no s'hi ha de fer cap actuació.

Si se sospita que un element pot estar contaminat, "s'ha de reubicar a zones no accessibles i deixar passar el període de quarantena, no menys de 9 dies i fins a 14", apunten, tot afegint que tots els trasllats s'han de fer amb la protecció adequada de mascaretes i guants. Si es tracta d'objectes que no es poden moure a un espai no accessible, s'hauran d'instal·lar barreres físiques per evitar el contacte.

El document amb totes les indicacions s'ha difós a ajuntaments, que són els que planifiquen la neteja dels carrers i institucions i entitats que són responsables de béns patrimonials, com ara el Bisbat de Mallorca i el Govern de les Illes Balears.

stats