Cultura15/10/2021

Pau Enric Serra: "Els insectes no són atractius, però ens són últils"

Palma“D’aquí a 15 o 20 anys es preveu que hi hagi menys producció de fruita i verdura a causa de l’extinció dels pol·linitzadors”, adverteix el biòleg Pau Enric Serra. Els animals que cerquen aliment a les flors transporten pol·len (l’element fecundador) d’una planta a una altra, cosa que en facilita la reproducció, estan desapareixent a causa de la destrucció de l’hàbitat i l’ús excessiu de fertilitzants. La crisi climàtica, a més, n’agreuja el declivi. L’escalfament global produeix una “descoordinació” entre la floració de les plantes i el moment en què neixen més insectes, que és a la primavera. Això provoca que no les pol·linitzin quan toca i no surtin fruits. L’arribada d’espècies invasores, com ara la vespa asiàtica, també amenaça els pol·linitzadors autòctons, i les plantes locals queden sense aquest al·licient.

El paper que juguen aquests animals en perill de desaparèixer és vital per a la indústria alimentària, perquè el 70% de les plantes amb flors depenen de la interacció amb animals, explica Serra, mentre que la resta depèn de la dispersió del pol·len a causa del vent. La immensa majoria dels pol·linitzadors són insectes, com ara abelles, papallones i mosques, però les ratapinyades i les sargantanes, per exemple, també hi contribueixen. L’extinció dels pol·linitzadors i l’impacte ambiental i econòmic que pot suposar és un problema “bastant desconegut”, a parer del biòleg. Considera que la qüestió s’ha centrat només en el declivi de l’abella de la mel, fet que està afectant la producció d’aquest producte. Això, però, diu que ha “eclipsat” el paper que tenen la resta d’espècies pol·linitzadores i com seria el món si desapareixen. Aquesta situació el va animar a fer el guió del documental Bee or not to be, que s’estrenarà dimecres, dia 20 d’octubre, al teatre Xesc Forteza de Palma, amb motiu de la 12a Mostra de Cinema de Muntanya. “Si les abelles s’extingeixen, tindrem un problema greu, però si ho fan tots els pol·linitzadors, serà encara pitjor”, afirma Serra. I afegeix que la intenció del curtmetratge és “rompre” el missatge que les abelles “només són les importants”.

Cargando
No hay anuncios

Pau Enric Serra no tenia experiència en el món dels documentals, i per això ha tingut l’ajuda del director de cinema Joan Bover. El biòleg va aconseguir una subvenció del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) per fer divulgació, i va pensar a donar a conèixer l’extinció dels pol·linitzadors. “Els insectes no són els animals més atractius per fer un documental, però ens són útils i mantenen l’ecosistema”. Serra recorda que la Unió Europea ja ha fet valer la feina que fan els pol·linitzadors, que “són una peça necessària per a la indústria alimentària”.

Per intentar esquivar els impactes del seu declivi, la indústria agroalimentària cerca solucions tecnològiques, com ara la creació de drons minúsculs en forma d’abella i cultius modificats perquè no necessitin ser pol·linitzats. Aquestes propostes han estat “descartades” des del principi al guió del documental, i no es tracten perquè “cau molt ràpidament l’argument a favor d’invertir en això”, segons el guionista. “Necessitaríem moltíssims de drons, i de moltes tipologies tan diferents com les que hi ha a la natura”, afirma, perquè cada procés de pol·linització és diferent. El biòleg creu que la solució més fàcil passa per la protecció del medi ambient. “Ja tenim els insectes, es tracta de conservar-los perquè continuïn fent el que han fet sempre”, conclou.

Cargando
No hay anuncios

Programació de la 12a mostra de cinema de muntanya