Pere Joan és l'autor de la rosa de l'ARA Balears, molt present al carrer
El dibuixant ha omplert una rosa d’un grapat de personatges que conten, cadascun pel seu costat, una història
Palma“He fet una petita trampa”, reconeix el dibuixant Pere Joan, encarregat de crear la rosa que l’ARA Balears regala als lectors per Sant Jordi i que es pot trobar a les paradetes de les llibreries. “Els comiquers estam acostumats a contar històries i, si no hi ha una història, ens la inventam. I això he fet”. Ha aconseguit fe r-ho en una rosa que ha omplert d’un grapat de personatges que conten, cadascun pel seu costat, una història: són uns éssers de nas punxegut que s’enfilen o davallen per la tija de la rosa, depèn de per quin costat es miri. “Normalment les històries les explicam en horitzontal, que és com estam acostumats a llegir perquè no som japonesos. I en aquest cas la rosa, com si fos un punt de llibre molt gros, és vertical”, explica Pere Joan, “però la gràcia és que és un objecte que pots manejar com vols, així que si el fas girar pots veure els personatges i donar vida a les seves històries”.
Una imatge col·lectiva
Si hi ha una cosa que Pere Joan va tenir clara en tot moment, a l’hora de dissenyar la rosa, va ser que volia fer-hi una representació col·lectiva. “Si bé una rosa és individual, és d’una persona per a una altra, tant la festa de Sant Jordi, que omple de gent els carrers, com els llibres són col·lectius: mai se’n publica un de tot sol, les edicions són de centenars o fins i tot de milers d’exemplars”, afirma. Tanmateix, però, l’autor d’’Azul y ceniza’ i ‘El aprendizaje de la lentitud’, entre d’altres, admet que per ell és molt més senzill donar forma a un grapat de personatges que no fer-ne només un. “En el món del còmic és habitual haver de simplificar els trets i les característiques d’un personatge. Una vegada n’has dissenyat un, és molt bo de fer treure’n sis o set, molt més senzill que no concretar-ne en excés un. La diversitat és més accessible que l’individu”, resumeix el dibuixant en una sentència que ben bé podria ser filosòfica.
El color de la rosa
Mentre parla del disseny de la rosa de Sant Jordi, Pere Joan s’adona que hi ha un element que ni es va plantejar i que, potser, voldria haver modificat. “L’he feta vermella perquè sempre són vermelles, les que hi ha pertot, però ara pens que la podria haver fet d’un altre color. Tanta sort que no ho vaig pensar abans, però, perquè hauria hagut de triar un altre color i no hi ha res que m’agradi menys que triar”, afirma. Tot i així, ben aviat sap de quin color l’hauria volguda fer, si hagués canviat. “Les meves preferides sempre han estat les roses grogues. I, de fet, es veu que també eren les preferides de Gabriel García Márquez, que sempre que podia escrivia amb una rosa groga damunt l’escriptori”, confessa.
A tot això, Pere Joan té ara mateix dues publicacions entre mans. D’una banda, l’obra amb què Pere Fullana ha ubicat Ramon Llull al segle XXI i que ben aviat publicarà l’editorial Disset. De l’altra, el dibuixant es troba en la fase final de correcció d’una obra personal que va començar durant el confinament: un fals documental que es convertirà en la història més llarga que ha fet fins ara.
L’ARA Balears es fa present cada any als carrers per Sant Jordi amb una rosa de cartó que és una obra d’artista feta especialment per a l’ocasió. Si aquest 2023 és el dibuixant Pere Joan l’autor de la rosa de l’ARA Balears, anteriorment l’han dissenyada artistes com Albert Pinya, Marcelo Víquez, Mònica Fuster, Núria Marquès, Joan Costa, Aina Bestard i Olimpia Velasco, entre d’altres.