Pere Malondra: "S'ha de deixar de veure la Simfònica com una cosa elitista"
Entrevista al nou gerent de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears
PalmaEl nou gerent de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Pere Malondra, accepta el càrrec després de setze anys a la política municipal, a Alcúdia. Diu que té els objectius de potenciar el vessant social i educatiu de la formació, ser més present a la Part Forana i a les altres illes i generar nou públic.
La Simfònica compleix enguany 30 anys. Com valoraríeu la situació actual de la formació?
Jo la valoraria molt favorablement. Crec que es troba en un bon moment. Per una banda, perquè ha superat una crisi de fa cinc o sis anys que tot coneixem, quan gairebé s'aconsegueix eliminar-la. I la resposta dels músics i de la societat civil va ser tan bona que varen aconseguir que es consolidàs, i jo podria dir avui que no corre perill. D'altra banda, està en un bon moment, perquè estam amb el projecte de la Caixa de Música, que serà la nova seu.
És la principal prioritat?
Sí. Si avui haguéssim de dir quina és la prioritat, seria aquesta. Tenir una seu addient a les necessitats de l'orquestra.
En quin moment es troba el projecte el projecte?
Està en el punt que a principi de desembre s'ha d'entregar el projecte executiu. Siguem una mica optimistes, les obres podrien començar al setembre o octubre de l'any vinent. Però ara m'he tirat a la piscina, no es poden considerar ni prop fer-hi com a dates exactes, perquè a l'administració pública qualsevol problema que hi hagi es pot allargar uns mesos.
Què és el que us va fer dir que sí a acceptar aquest càrrec?
Jo vinc de l'administració pública municipal, ja que he estat setze anys regidor a l'Ajuntament d'Alcúdia. A més, com a regidor de Cultura, vaig ser president de l'Escola Municipal de Música d'Alcúdia. Però la vida política municipal és molt intensa, ja que durant el dia pots tocar temes tant de neteja com d'obra pública, com auditori... I jo vaig pensar que ja no tenia la paciència per seguir en la vida política municipal. En canvi, aquest projecte comença i acaba amb la Simfònica, i és el projecte cultural més important del Govern balear. Com a experiència, em va cridar l'atenció i després de pensar-m'ho un temps, vaig dir que sí.
Quin perfil s'estava cercant?
Sé que per part de l'orquestra s'havia demanat a la consellera que el nou gerent tingués un perfil de coneixement de l'administració pública i que no fos músic, perquè moltes vegades pot haver-hi conflicte entre la gerència i la part artística. Jo crec que la figura del gerent és per resoldre conflictes o qualsevol inconvenient que hi pugui haver per tal que el director titular i els músics no tinguin més maldecaps que fer concerts.
Quins són els objectius principals que us heu fixat?
Hi ha diferents branques. Hi ha un vessant social, com per exemple el concert que farà el 24 d'octubre un grup de cambra de l'orquestra a la presó. Aquesta part social es podria potenciar i fer-la durant tota la temporada, perquè és important. És una manera de retornar a la societat balear el fet de tenir una orquestra simfònica professional. Després hi ha la part educativa, amb els projectes com la 'Petita Simfònica' i les beques de l'acadèmia simfònica. I, per acabar, voldria que la Simfònica tingués més presència a la Part Forana. A Manacor ha funcionat molt bé, i es tracta d'ampliar el mercat a altres indrets. Tothom ha de sentir que la Simfònica és seva.
Hi ha una desconnexió general de la joventut amb la música clàssica i també amb les orquestres. Com es pot apropar la Simfònica al públic més jove?
Crec que hi pot jugar un paper molt important. És cert que tenim gairebé 500 abonats, que és un bon nombre, però potser un 70% són majors de 55 anys. I això ja és una cosa que hem parlat amb el director: hem de fer concerts que apropin una mica més als joves. Ara, per exemple, fan un concert al Principal amb la col·laboració d'una companyia de titelles i hi passaran uns 2.500 alumnes d'Infantil i ESO de manera gratuïta. Jo crec que això també és una molt bona manera d'apropar-se als joves, perquè coneguin els grans compositors, però també perquè es deixi de veure la Simfònica com una cosa llunyana. S'ha de deixar de veure com una cosa elitista.
Com es pot trencar aquesta llunyania?
El que s'haurien de fer són això, altres tipus de concerts com el que es va fer amb Concha Buika. S'ha de continuar, evidentment, coneixent els grans compositors, però hi ha aquesta part que l'orquestra pot fer perfectament, que és donar a conèixer els compositors i artistes actuals de les Illes Balears.