Entrevista

Diana de la Cuadra: “Amb el personal que tenim no podem ser l’ICIB que volem”

Directora de l'ICIB

La directora de l'ICIB, Diana de la Cuadra
07/07/2024
3 min

PalmaUn lloc de feina que per a molts semblava maleït ha resultat ser “un repte i una oportunitat” per a la productora Diana de la Cuadra. Al capdavant de l’ICIB des de març, es mostra engrescada amb les possibilitats que té l’organisme, sempre que hi hagi recursos suficients per convertir-les en realitat. Després de més de vint anys d’experiència en el món audiovisual, va fer una primera incursió en el sector públic a la Fundació Mallorca Turisme i es mostra prudent en relació amb les passes que d’ara endavant s’han de donar. 

La vostra va ser l’única candidatura per dirigir l’ICIB. Què diu això del lloc de feina que ocupau?

— Malauradament vaig ser l’única, sí, però m’hauria agradat que hi hagués altres opcions. No sé per què no n’hi va haver, em sap greu pensar que hi podia haver certa desolació en relació amb tot el que havia passat a l’ICIB, que potser per això no era tan atractiu. Per a mi era un repte professional, duia tota la vida vinculada a la producció i al sector privat i vaig voler conèixer com funcionava realment el sector públic, primer amb la Fundació Mallorca Turisme. Em va engrescar això de posar-me a pensar què es podia fer a l’ICIB durant els pròxims quatre anys i preparar una proposta. 

I què es pot fer durant els pròxims quatre anys a l’ICIB?

— Moltes coses, però ara encara és prest per detallar-les. Ara mateix el que hem fet és sobretot gestionar tot el que estava pendent. Encara teníem expedients de 2019 i eren urgents de resoldre. Cal fer una anàlisi completa, tant internament com externament, de les convocatòries ordinàries de les quals disposa l’ICIB. Ja hem publicat la primera, la de producció audiovisual, que era la que tenia una dotació més gran, i ara treballam en la de projectes culturals. 

Fins ara l’ICIB havia tingut un equip molt reduït. Això es va solucionar fa un temps, però amb incorporacions temporals. Quina n’és la situació actual?

— El personal fix són encara dues persones més la direcció i aquest personal de reforç, que és magnífic, però que efectivament forma part d’un programa temporal. La intenció és que puguem mantenir-los dins l’equip, perquè sinó l’activitat de l’ICIB tornaria a ser només simbòlica. No és que no hi hagués hagut voluntat fins ara, és que faltaven moltes mans. A l’ICEC, per exemple, són cent persones treballant. No dic que hàgim d’arribar a tants, però entre tres i cent hi ha molt de marge. 

L’ICEC és, i no us n’amagau, el model a seguir. 

— I tant! És que si n’hi ha que ens duen anys d’avantatge i fan les coses bé, per què no ens hi hem de fixar? Vàrem coincidir al Promercat, un mercat de la indústria audiovisual que es fa a València, amb els responsables dels instituts valencià i català i vàrem compartir idees i impressions, cosa que també em va servir per veure clar quines mancances tenim. Amb el personal que tenim, encara no podem ser l’ICIB que volem. I això que, repetesc, estan tots molt implicats. 

Què esperau de la llei d’indústries culturals?

— Estam encara en una fase molt incipient en què es poden fer propostes i en què els diferents sectors també s’han implicat i saben que està en marxa. La següent passa serà tenir un esborrany que es consensuarà també amb ells. És una normativa que surt de la conselleria i que regularà no només l’ICIB sinó tots els organismes dels quals disposam per fer polítiques públiques en relació amb la cultura, com l’IEB. I amb tot això s’ha d’escoltar el sector i s’ha de cercar el consens, és l’única manera.  

L’any passat diferents productores de les Illes denunciaren que des de l’ICIB se’ls reclamava el retorn parcial o total d’ajudes ja ingressades a causa d’una polèmica figura, la de les despeses vinculades. Com està la situació en relació amb les futures convocatòries?

— Disposam d’un informe que ha resultat imprescindible per resoldre les convocatòries anteriors. Ara bé, amb la convocatòria actual el que hem fet ha estat establir les regles del joc per evitar que això torni a passar. No crec que existeixi una convocatòria perfecta, sempre hi haurà detalls que es poden millorar, però en aquesta hi ha hagut nombroses i extenses converses amb els representants de les associacions professionals i, en principi, hem establert unes fórmules que han d’evitar que es pugui repetir aquest conflicte.

stats