Lola Álvarez està especialitzada en daguerreotip, la primera forma de fotografia que es va utilitzar per captar imatges mitjançant una càmera i que data de l'any 1840. És un objecte metàl·lic, una imatge que, segons com es miri, es pot veure en positiu o en negatiu, però que està captada en positiu, per la qual cosa converteix la imatge en una peça única. La fotògrafa treballa amb una càmera del segle XVIII, fent servir un negatiu subexposat sobre una placa de metall lacada en negre.
'Els pescadors de Palma', una trobada entre l'expressió contemporània i un art històric
L'exposició inclou una selecció de 28 peces, distribuïdes entre Can Balaguer i el nou edifici de l'Autoritat Portuària
Palma"Cada dia que passava per davant de la llonja, m'intrigava la idea de poder representar algun dia aquests homes de la mar en daguerreotip, una tècnica fotogràfica del 1840". Així va ser com va començar l'aventura marítima de la fotògrafa Lola Álvarez, que va estar amb ells durant tres mesos i que aquest divendres inaugura el resultat a l'exposició Els pescadors de Palma', que estarà a Can Balaguer i al nou edifici de l'Autoritat Portuària.
Aquest treball és un retrobament d'una expressió contemporània combinada amb un art històric i té com a objectiu posar en valor la feina dels pescadors de la Confraria de la llonja de Palma, com un element diferenciador de l'essència, el patrimoni històric i l'autodeterminació cultural. A més, pretén ser una oportunitat per acostar els pescadors als ciutadans i estimular noves oportunitats per a un ofici que no té un relleu generacional, però que és imprescindible per evitar consumir productes de piscifactories.
Per poder transmetre tot això, la mateixa artista va ser l'encarregada del comissariat. Durant tres mesos va estar treballant intensivament a la llonja per empatitzar amb cada un dels personatges. "El destí em va dur a tenir una experiència incomparable, carregada d'emocions i adrenalina, que em feia sortir a les 3 h a la mar per veure com els pescadors es juguen la vida a alta mar", explica l'artista, que també remarca que va ser testimoni de "com s'exerceix la pesca tradicional, directament vinculada amb la sostenibilitat".
"Quan mir a través de la meva lent, sorgeix un moment de concentració en el silenci més absolut. Una connexió íntima entre el subjecte i jo que es transforma en una impressió sobre un objecte palpable. Durant els mesos que vaig passar al moll, el meu temps per retratar-los era escàs i limitat", explica Álvarez. "Els pescadors sortien embarcats o tornaven d'un llarg dia de feina, i era en aquests minuts quan tenia l'oportunitat de plasmar-los amb aquesta tècnica".
Álvarez va quedar tan impactada de poder viure això en primera persona, que va voler fer un homenatge a la vida dels pescadors i la de tots els treballadors de la llonja. En total, la mostra conté una selecció de 28 peces, 18 de les quals són impressions fotogràfiques sobre paper emmarcades que estan a la sala d'exposicions de Can Balaguer. Les altres 10 són gigantoimpressions que estan sobre plaques d'alumini a la sala polivalent del nou edifici de l'Autoritat Portuària.
A l'acte d'inauguració hi ha assistit el regidor de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, que ha volgut fer costat a "un projecte que dona veu a la sostenibilitat" en un moment de crisi i de guerra. També hi ha acudit el president de l'Autoritat Portuària, Francesc Antich, que ha agraït a l'artista la dedicació als pescadors de la llonja per poder fer-los aquest homenatge.
Altres activitats al voltant de l'exposició
Al voltant de l'exposició, Ariana Domínguez, investigadora i divulgadora del patrimoni marítim, ha desenvolupat una sèrie d'activitats. En el Teatre Catalina Valls s'oferirà un cicle de cinema amb una selecció de pel·lícules i documentals sobre la vida en un poble pesquer, la indústria del transport marítim o sobre com està desapareixent la pesca artesanal i sostenible. També es faran itineraris entorn de la dona i la mar amb visites guiades a totes dues exposicions, i una jornada en el Museu Marítim amb ponències en què es tractarà el paper de la dona en les comunitats pesqueres. Ja dirigit a les famílies i preadolescents, l'ONG Save the Med, gràcies a la col·laboració de Brad Robertson, farà a l'Autoritat Portuària uns tallers educatius sobre el treball dels pescadors, la pesca artesanal i sostenible, i com protegir la biodiversitat de la mar balear. Els impartiran part de l'equip de Save the Med Foundation amb un pescador.