Un piano, un llapis i una goma, així compon Antoni Parera Fons
El manacorí ha estat guardonat amb el premi Nacional de la Música 2016
PalmaAquest dilluns, Antoni Parera Fons rebé una telefonada del secretari d’Estat de Cultura; havia estat guardonat amb el premi Nacional de Música en la modalitat de Composició. Un reconeixement merescut per a l’extensa carrera del compositor manacorí.
“Les obres que he estrenat en els darrers quatre o cinc anys han tingut un ressò molt interessant, sobretot a Madrid, i han tingut molt bona acollida”, assenyala el músic. “He tingut la sort de fer feina amb la gent més estupenda i algunes de les millors veus del món, que han interpretat les notes que he anat filant. Crec que tot plegat ha fet que pensassin amb mi per a aquest reconeixement, i n’estic molt content”.
I és que, segons el jurat, s’ha atorgat el premi a Antoni Perera “pel seu singular compromís des de la creació actual amb el gènere líric, tal com testifiquen la seva recent aportació a l’òpera contemporània, amb l’estrena de María Moliner, i els cicles de cançons interpretats per les més rellevants veus internacionals”.
A Parera el trobam, aquests dies, a Suïssa. Però “oficialment visc a Manacor, mai deix d’anar-hi, encara que sigui per un sol dia. Ara bé, sempre estic movent-me. He viscut a Mallorca, Barcelona i Madrid, i ara fa cinc anys que, amb la meva dona, vivim a Zuric. I la veritat és que m’hi trob molt bé, intent trobar les coses positives del lloc on visc. És un país on hi ha un gran ordre i a on les 20.30 h són les 20.30 h, això està molt clar”, somriu per la metàfora.
Com treballa Antoni Parera? “Per la meva feina de composició necessit unes condicions mínimes, és a dir, una taula, un llapis, una maquineta per fer punta, un esborrador i un piano. Qualsevol lloc pot ser bo per fer música”. Amb aquestes paraules, Parera relata com encara compon a l’antiga, amb llapis i goma. I diu que a la composició per ordinador “ja no hi arribaré”. Somriu.
‘María Moliner’, al Principal
“Quan em varen demanar per fer la música de l’òpera documental sobre María Moliner i em van passar el llibret de Lucía Villanova sobre la història d’aquesta filòloga, bibliotecària, arxivera i autora del Diccionario de uso del español, ja tenia una història per contar. Llavors vingué la feina de donar un rol dramàtic als personatges, d’escoltar com discuteixen i d’interpretar, després, com es reconcilien i són feliços. Tot un component interactiu que l’espectador es pugui creure, i això és el que vaig intentar fer amb aquesta òpera. A continuació, i combinat amb l’orquestra, els cantants i intèrprets extraordinaris, el resultat féu feliç”.
“Quan veus que allò funciona, l’obra va sola, la història està equilibrada i tothom està dins del seu rol, és magnífic, tot roda”. María Moliner s’estrenà al Teatro de la Zarzuela de Madrid el dia 13 abril del 2016.
Així doncs, després del gran èxit que ha tingut a Madrid, l’òpera composta per Parera Fons arribarà el mes de maig a Mallorca per primera vegada, al Teatre Principal de Palma. Per aquest motiu, el teatre ja convocà un càsting per escollir les veus de l’òpera. “Fa una setmana que vaig passar per Ciutat, ja he pogut escoltar algunes de les veus finalistes del càsting i n’estic sorprès. Hi ha unes veus molt interessants”. Però jo som un convidat, no som l’encarregat d’elegir qui ha de cantar la meva òpera; òbviament, si en tenen cap dubte, me’l poden consultar”. A les proves per trobar els quatre personatges solistes, s’hi presentaren 15 cantants, es feren algunes proves internes dins el Cor del teatre Principal per a personatges secundaris i s’hi presentaren 11 persones.
Un procés públic, ja que la producció del Principal també ha convocat per “el pròxim dia 13 de desembre un càsting públic per a actors i actrius locals per a la producció d’Antoni Parera. Se cerquen 10 actrius i un actor, amb edats compreses entre elos 25 i els 40 anys, aproximadament, i disponibilitat física, presència i energia”, diu el Principal. A Palma, el director d’escena i director serà Paco Azorín, que ja ho ha estat a Madrid.
Segons Parera Fons, “sempre hi ha un bon moment per compondre i, si no, te l’has d’inventar. És un ofici com qualsevol altre. Allò més important és anar fent diàriament i també l’esborrador -emfatitza el músic- és molt important, sempre hi ha coses per esborrar, és necessari objectivar la teva feina i repassar-la passant la goma”.
Composició
"La feina de fer música és exactament igual que qualsevol altra cosa, tenc amics que escriuen literatura. Tot el que sigui un procés creatiu s’ha de revisar, perquè té alts i baixos. La feina de revisar és tan important com la de crear”, diu. Aquesta setmana, Guillem Frontera dedica el seu article de l’ARA a Parera i al reconeixement que li han atorgat. “L’obra del nostre compositor és llarga i fèrtil”. diu del “compositor manacorí universal”. “Som amics des de fa anys, un de Manacor i l’altre, d’Ariany. Ens trobàvem, sovint, quan érem més joves, Frontera recitava poemes i jo l’escoltava”.
El premi Nacional de Música el concedeix anualment el Ministeri d’Educació Cultura i Esport, i està dotat amb 30.000 euros. El jurat també ha premiat el director d’orquestra Juanjo Mena (Vitòria, 1965), en aquest cas en la modalitat d’Interpretació.
Antoni Parera Fons
Músic, cantautor, compositor i productor
Antoni Parera Fons (Manacor, 1943) els seus primers èxits foren als anys seixanta i setanta com a cantautor. Ha rebut premis estatals i internacionals, amb títols emblemàtics com Les muntanyes, Tot ja és mort i T’estim i t’estimaré.
Com a productor discogràfic ha estat un dels més considerats. Ha produït centenars d’enregistraments, amb un gran nombre d’intèrprets, orquestres i directors, entre els quals destaquen produccions realitzades per Josep Carreras, Jaume Aragall, Joan Pons, Ma. Dolores Pradera, Antoni Ros Marbà, Josep Pons, Víctor Pablo Pérez, ONE, OBC, i moltíssims d’altres.
També ha dirigit la col·lecció Zarzuela, amb enregistraments històrics que incloïen la participació d’Alfredo Kraus, Plácido Domingo i María Bayo. La seva obra consta de més de 250 títols registrats, molts d’ells cançons o cicles de cançons escrits per encàrrec dels seus intèrprets. Així han estat publicats discos amb obra seva interpretats per José Van Dam, Montserrat Caballé, Josep Carreras, Joan Pons, Núria Feliu, Ma. Dolores Pradera, etcètera.
Els darrers anys incrementa la seva activitat com a compositor i rep nombrosos encàrrecs per escriure música simfònica, òpera, música coral, cantates, cançons orquestrals i música de cambra.