Podcasts que es converteixen en reparadors emocionals

'Fònics', una recopilació de 19 programes que narren històries teatrals contemporànies i que tenen l'objectiu d'acompanyar ancians i pacients de llarga durada

L'estudi de gravació on es grava 'Fònics'.
2 min

PalmaÉs una sala molt fosca i acollidora, on les parets semblen abraçar el so. Darrere d'una 'peixera d'enregistrament', dos actors estan interpretant una escena de violència masclista. Discuteixen sobre la festa de la nit anterior. No hi ha càmeres, només micros. Es tracta de Fònics, la iniciativa que ha posat en marxa la Direcció General de Cultura del Govern per adaptar obres teatrals contemporànies al format podcast. L'objectiu d'aquestes peces és acompanyar, convertir-se en un reparador emocional i servir de bàlsam per a aquelles persones que viuen en residències, per a pacients de llarga durada, per a aquells que estan en quimioteràpia... O per als que simplement necessiten companyia.

Així ho ha explicat aquest dimarts la directora general de l'àrea que promou aquest projecte, Catalina Solivellas. La idea va sorgir "en el moment més dur" de la pandèmia, quan no es podia visitar els familiars que viuen en residències d'ancians. "Vàrem pensar que seria bo poder acompanyar tota aquesta gent que passa molt de temps sola", ha assenyalat. Per ara, Fònics arranca amb una tanda de 19 històries en format podcast, en les quals es dona veu a temàtiques variades: racisme, violència masclista, diversió, bogeria... "Són històries que mouen consciències, que mouen l'ànim", ha destacat el director artístic del projecte, Salvador Oliva.

La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, juntament amb el director creatiu del Projecte, Salvador Oliva, i alguns dels actors que participen a ‘Fònics’.

Per dur a terme aquest podcast, s'han aglutinat unes 50 persones, entre les quals hi ha uns 30 actors, tècnics i dramaturgs de Balears. Segons ha indicat Oliva, un dels principals motius de Fònics ha estat en tot moment donar visibilitat a la dona i al "gran planter" de dramaturgs que hi ha a l'Arxipèlag.

Aquestes històries narrades, que estaran a la disposició de tot aquell que vulgui conèixer-les, es podran escoltar a la plataforma Ibox i a Spotify. "A més d'acompanyar, es tracta també de democratitzar la cultura", ha apuntat la directora general. En aquest sentit, ha remarcat que, en estar en format podcast i en plataformes obertes, qualsevol podrà accedir a Fònics de manera gratuïta. "Cal destacar que també estaran disponibles a la Xarxa Llull, per servir d'eina d'aprenentatge a totes les persones que estan estudiant català a tot el món", ha afegit.

stats