Festivals

Podran subsistir els festivals culturals sense la complicitat de les institucions?

Parlam amb els organitzadors de diferents esdeveniments d'arreu de les Balears sobre els possibles efectes dels canvis polítics a les futures edicions

7. Mobofest Music Festival
16/06/2023
4 min

PalmaFa tot just una setmana s’anuncià la cancel·lació de la segona edició del Canet Rock Mallorca, festival musical que s’havia de fer a final de juliol a Alcúdia. Dies després, el codirector del festival, Àngel Pujol, explicava en declaracions al programa Els Dematins d’IB3 Televisió que entre els motius que els havien duit a prendre aquesta decisió s’hi trobava el canvi polític al Consell de Mallorca. “Els futurs nous responsables, tot i que no formalment però sí per xarxes i en declaracions, havien manifestat que no donarien permís per fer Canet Rock Mallorca 2024”, afirmà i assegurà que aquesta negativa determinava la impossibilitat de consolidar un festival que arrancava l’any passat. A més, Pujol recordà que l’organització de molts festivals que es fan avui dia a Balears requereix tota una sèrie d’ajuts públics que, en alguns casos, encara no han estat resolts. És, per tant, possible que aquests dos factors tinguin també repercussió en altres festivals que encara s’han de fer enguany? El 2022 foren més de 50 els que es van dur a terme a les Balears en tot l'any.

Finançament sense resoldre

“L’Atlàntida continua en peu”, afirma el director del festival, Jaume Ripoll, “tot i que queden per resoldre alguns temes de finançament vinculats a l’anterior legislatura i que encara s’ha de tancar el finançament per enguany, que no està resolt. Veurem si hem de prescindir d’alguna cosa o no, però sí que hi haurà festival”. Val a dir que només uns dies abans de les eleccions, Ripoll afirmà en declaracions a l’ARA Balears que “l’Atlàntida encara no ha arribat a port segur” tot i que la d’enguany serà ja la vuitena edició del festival. Sí que hi haurà un canvi vinculat a la situació política actual i és que la convocatòria d’eleccions generals ha fet que s’endarrereixi un dia la inaguració del festival, inicialment prevista per a dia 23 de juliol. Començarà, finalment, l’endemà. 

La venda d'entrades

Només uns dies després tindrà lloc la setena edició del Mobofest, que es durà a terme a Porreres entre els dies 28 i 30 de juliol. Un dels membres de l’associació que l’organitza, Joan Roig, admet que la cancel·lació del Canet Rock Mallorca els va dur a revalorar la situació del festival. “En principi no passam pena per enguany. Entre un 35% i un 40% del pressupost del festival és subvencionat, amb subvencions de diferents institucions, i tot això està condicionat per qüestions polítiques, cosa que vol dir que els canvis hi poden afectar, però enguany n’hi ha que ja han estat resoltes”. Tanmateix, però, la viabilitat d’un projecte com aquest passa per molts altres factors com la venda d’entrades o la meteorologia, que afecta també els ingressos que es poden generar durant la celebració del festival. “Ara bé, amb vista a l’any que ve, si no optam a aquest percentatge que ve dels ajuts públics, perquè els partits polítics decideixen que no són prioritaris o s’han de destinar a una altra banda, ens haurem de plantejar si continuam amb el festival o si el replantejam”. S’ha de tenir en compte que darrere l’organització del Mobofest s’hi troba una associació sense ànim de lucre, cosa que afecta també les expectatives econòmiques darrere l’organització del festival. “Nosaltres anam a empatar”, diu Roig, “sempre mires que hi hagi un petit romanent per tal que l’any següent vagis més tranquil, però l’objectiu és no perdre-hi doblers. Per això, amb vista a l’any que ve, depenem de com vagi enguany i, més que mai, depenem de la venda d’entrades”. 

Tampoc preveuen canvis per a l’edició d’enguany al Cranc Festival, que es farà de dia 21 a dia 24 de setembre a Maó. “Sempre comptes amb la possibilitat que hi hagi canvis en allò que tu tens previst, aquest neguit hi és sempre, i clar que amb un canvi de legislatura és més gran”, afirma Esteve Torres, un dels organitzadors del Cranc, “però per enguany no preveim cap tipus de modificació i el que esperam és poder convèncer els responsables polítics, siguin els que siguin, que el Cranc és un bon projecte i ha decontinuar endavant”. Reconeix, això sí, que el fet que no sigui un festival enfocat només en els artistes dels territoris de parla catalana, com era el cas del Canet Rock, els dona certa tranquil·litat en relació amb els canvis polítics. Basta recordar que el passat mes de gener Fulgencio Coll, aleshores portaveu de Vox a l'Ajuntament de Palma, va criticar el concert d'Antònia Font amb motiu de les festes de Sant Sebastià per tractar-se d'un grup "que només canta en català i que no és gaire conegut".

Cultura per sumar

“És una mala notícia la suspensió del Canet Rock”, afirma Jaume Gomila de Sa Xerxa, organitzadors, entre d’altres, de la FIET, fira de teatre infantil i juvenil que l’any passat va obtenir el Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut del govern espanyol, “ja n’hi ha prou de tirar-nos la llengua pel cap. La cultura és per sumar, no per restar”. Gomila afirma que la incertesa a l’hora d’organitzar un festival existeix sempre, que hi ha estat durant les 20 edicions que duen ja de la FIET. “Ara mateix hi ha subvencions convocades i amb el termini tancat que no han estat resoltes, tot i que suposam que els equips que entren les resoldran seguint les qüestions tècniques i condicions publicades al BOIB. I parlam de subvencions del Consell i del Govern, però també n’hi ha del Ministeri que estan enlaire, perquè per juliol hi ha unes altres eleccions”. Gomila lamenta que els canvis polítics afectin l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments perquè “l’objectiu és que creixin, legislatura rere legislatura, sigui qui sigui que hi ha al Govern, perquè només així es poden consolidar”.

stats