MÚSICA

'Sin ti no soy nada' i 'Contigo', cançons sexistes?

Un programa educatiu de Navarra qüestiona les lletres d'artistes com Amaral i El Canto del Loco

Juan Aguirre i Eva Amaral, acostumats a tocar en places de toros, poc abans de començar el seu concert de petit format a l'Helio .
èric Salat
14/11/2018
2 min

BarcelonaUna activitat educativa de les escoles de Navarra ha aixecat polseguera a les xarxes socials per haver qualificat de sexistes algunes cançons espanyoles. Les lletres d'Amaral, El Canto del Loco, David Bustamante, Shakira, Maluma i Malú s'han assenyalat com temes que promouen el sexisme dins la iniciativa 'No me cantes violencia', destinada a adolescents de 12 a 16 anys. L'activitat pretén analitzar el sexisme i la violència masclista d'una sèrie de cançons perquè els alumnes aprenguin a identificar-los a la música. Es fixa en temes tant actuals com d'èpoques passades, que llista en tres categories en funció de la seva influència.

La primera categoria busca cançons que promouen el sexisme, i inclou 'Sin ti no soy nada' (2002) d'Amaral, 'Contigo' (2002) d'El Canto del Loco, 'No vale la pena' (2007) de David Bustamante, 'Tenía tanto que darte' (2008) de Nena Daconte i 'Te espero sentada' (1995) de Shakira, entre d'altres. Els alumnes, en grups mixtos, havien de debatre sobre si les cançons que els proposaven són o no sexistes.

En la segona categoria, en què s'inclouen cançons que promouen la violència masclista, el programa selecciona 'Cuatro babys' (2018) de Maluma, 'Picky' (2016) de Joe Montana, 'Toda' (2001) de Malú, 'La mataré' (1987) de Loquillo y los Trogloditas i 'En la cama' (2001) de Daddy Yankee. Algunes d'aquestes lletres ja havien sigut posades en entredit per part de grups feministes.

Finalment, la tercera categoria recull cançons que denuncien la violència de gènere. Entre les triades hi ha 'Un extraño en mi bañera' (2001) d'Ana Belén, 'No voy a cambiar' (2006) també de Malú, 'Ella' (2004) i 'Malo' (2004) de Bebe i 'El final del cuento de hadas' (2005) de Chojín.

L'aparició d'aquest programa escolar no ha agradat a alguns dels artistes. Músics com l'excantant d'El Canto del Loco, Dani Martín, han mostrat el seu rebuig a la iniciativa a través de Twitter:

El programa 'No me cantes violencia' argumenta que la selecció i anàlisi de cançons responen al fet que "la violència de gènere en els adolescents es produeix i reprodueix a través d'elements com els mitjans de comunicació, les cançons o els grups d'iguals". També afirma que "pensar que el 'reggaeton' és el gènere musical més sexista del moment és un error, ja que existeix sexisme en molts altres estils".

Després que la polèmica saltés a les xarxes socials, alguns usuaris i mitjans de comunicació van acusar el govern de Navarra de censura. Davant aquestes acusacions, el govern de Navarra nega rotundament que censuri les cançons per les seves lletres masclistes. També explica que volen utilitzar-les per "qüestionar el model de l'home i la dona que s'hi mostra". A més, ha manifestat que el programa ja s'havia aplicat anteriorment en altres centres, i s'escuda en el fet que la institució no és l'autora de la llista, sinó que ja havia sigut utilitzada per altres entitats, com el govern de Canàries, l'Ajuntament de València i l'Institut de la Joventut (Injuve).

stats