Propietat Intel·lectual

Polèmica per la llei Sinde

El manifest "Si és legal, és legal" denuncia la voluntat de tancar les pàgines web que inclouen 'links' per descarregar obres culturals

Redacció
20/12/2010
2 min

BarcelonaCreix l'expectació entre internautes i associacions de consumidors per l'aprovació de la llei d'economia sostenible demà al Congrés dels Diputats. La coneguda com a llei Sinde ha aixecat molta polèmica perquè preveu el tancament o bloqueig de pàgines web que vulneren la propietat intel·lectual per odre judicial. La normativa inclou la creació d'una comissió que rebrà les denúncies dels afectats per la pirateria, comprovarà la vulneració de drets i sol·licitarà el tancament o bloqueig d'una pàgina.

FACUA-Consumidores en Acción ha enviat prop de 30.000 signatures als parlamentaris rebutjant la normativa. Sota el lema "Si és legal és legal", un manifest demana que els diputats "no aprovin una norma elaborada en contra dels interessos dels ciutadans per afavorir un poderós lobby amb un model de negoci caducat que no vol reconvertir-se" (en al·lusió a les multinacionals nord-americanes), segons ha recollit EFE. El text també manifesta que els enllaços són la base d'internet i que les xarxes P2P són plataformes "de transmissió de dades entre particulars usuaris d'internet" que no vulneren la Llei de propietat intel·lectual.

El president de l'Associació d'Internautes, Víctor Domingo, ha explicat a EFE que la llei Sinde és "un atropellament a internet que no acabarà amb la pirateria" i que estudien recórrer la llei al Constitucional. D'altra banda, ahir i durant més de dotze hores, una vintena de pàgines web d'enllaços per descàrregues van tancar com a mesura de protesta. Des de les xarxes socials s'estan promovent concentracions per demà davant del ministeri de Cultura i el Congrés dels Diputats. I a Facebook, el perfil "Somos más de un millón contra la ley antidescargas, Sinde dimisión" acumula 200.000 seguidors.

La ministra de Cultura ha respost a la polèmica des d'Oviedo, on ha assegurat que la llei d'economia sostenible "no té res a veure" amb la llibertat d'expressió ni afecta les opinions personals escrites en blogs. González-Sinde ha considerat que la normativa és "equilibrada i positiva" i té com a objectiu oferir "un nou model de difusió de la cultura".

stats