Museu Hermitage
Cultura22/05/2021

El Port de Barcelona vincula el Liceu a l’Hermitage per desencallar el projecte marítim

El Port podria aprovar la concessió a a la franquícia russa el dimecres vinent

Les llargues converses sobre el nou Museu de l'Hermitage al port de Barcelona, que van començar el novembre del 2012, es poden desencallar en els pròxims dies. En un nou gir de guió, Port de Barcelona ha trobat un nou aliat per convèncer l'Ajuntament de Barcelona perquè es miri amb més bons ulls el desembarcament de la franquícia russa: el Gran Teatre del Liceu. Ho ha comunicat aquest dissabte al matí i ha insistit en el pedigrí que atorga el teatre inaugurat el 1847 i que faria possible "un centre cultural multidisciplinari i transversal, dotat d’un caràcter diferencial i amb un fort component local i arrelat a la ciutat". La nova proposta, segons Port de Barcelona, respon a les demandes de l’Ajuntament de Barcelona de fer "un projecte cultural innovador, més per al públic local i sostenible des del punt de vista de la mobilitat". La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha assegurat: "La col·laboració que promovem entre l’Hermitage i el Liceu està del tot alineada amb la intenció del Port de Barcelona de facilitar el desenvolupament d’un projecte cultural de gran interès per a la ciutat, un projecte enriquidor i generador de llocs de treball que manté el seu compromís d’inversió”.

Cargando
No hay anuncios

Fonts del Liceu han confirmat que han obert converses per estudiar la manera d’afegir-se al pla del Museu de l’Hermitage de Barcelona que proposa el Port, però asseguren que encara són en una fase inicial. Treballen per encaixar els dos projectes i ho consideren una bona oportunitat, però volen analitzar tots els escenaris possibles i avisen que cada pas que es faci l’hauran de validar la comissió executiva i el patronat del Liceu. La qüestió és què aportaria el nou espai al Gran Teatre del Liceu. El 2017 ja va fixar els ulls en el seu veí, el Teatre Principal, per intentar conquerir nous públics i oferir altres tipus de música. L’Ajuntament de Barcelona, com el Liceu, de moment també opta per la prudència: “Hem d’estudiar els canvis, tant de continguts com de projecte”, asseguren fonts del consistori. El cert però és que el consistori sempre s’ha mirat amb força recel la proposta de la franquícia russa.

El comunicat és l’inici d’un compte enrere perquè aquest dimecres, 26 de maig, el Port de Barcelona aprovarà la concessió al Museu Hermitage Barcelona al consell d’administració. Fa menys d’un mes, el passat 28 d’abril, no es va tractar la sol·licitud d’atorgament perquè aquest punt es va retirar de l’ordre del dia a petició de l’Ajuntament per “disposar de més temps per revisar tota la documentació”. Tot i així, l’aprovació no es pot fer de manera unilateral i està condicionada a la concreció del conveni entre el Port i l’Ajuntament i al vistiplau del patronat del Liceu. El fons d’inversió Varia, promotor de l’Hermitage i amb participació catalana, ja ha donat llum verda a la integració del Liceu en el projecte.

Cargando
No hay anuncios

La construcció del centre cultural impulsat per l’Hermitage a la Nova Bocana del port de Barcelona suposaria una inversió privada d’uns 50 milions d’euros i generaria prop de 380 llocs de treball, segons Port de Barcelona i tal com reflectia un estudi encarregat per l’Institut Municipal de Cultura. “Es tracta, sens dubte, d’un importantíssim catalitzador per accelerar la recuperació econòmica a la ciutat de Barcelona,”, ha manifestat Mercè Conesa. Un cop firmat el protocol de col·laboració entre el Liceu i l'Hermitage es fixarà i desplegarà un pla d’actuació.

Cargando
No hay anuncios

La proposta que aquest dissabte ha decidit fer pública Port de Barcelona no és l'única que hi ha damunt la taula. Hi ha una alternativa, un equipament que s’anomenaria European Urban Tech i que seria un centre de referència internacional en la transformació ecològica i tecnològica de les ciutats. Aquest projecte, que l'Ajuntament mira amb molt més bons ulls, s’aixoplugaria dins un edifici far, un projecte arquitectònic singular i sostenible que se situaria precisament als terrenys que el Port té compromès amb la franquícia. Tindria tres potes com a laboratori i lloc de recerca, de formació i de transferència de coneixement a empreses vinculades amb innovació urbana (energia, mobilitat, recursos, habitatge, etcètera).

El European Urban Tech és una idea en construcció que també busca el consens entre administracions (d’entrada, el suport del Port, que és titular del sòl) i que ja implica diverses entitats de la ciutat. D’una banda, acolliria un projecte que ja està marxa i que impulsen la Barcelona Tech City, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), el Barcelona Urban Tech. En aquest projecte, el Liceu també hi podria trobar el seu espai.

Cargando
No hay anuncios

Aquest llarg recorregut que va començar el 2012, quan l'aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, van signar a Moscou un conveni -va ser, com va assegurar Mascarell, una simple declaració d'intencions- amb els responsables del Museu Ermitage de Sant Petersburg, pot ser que finalment tanqui el primer capítol aquest dimecres.