Cultura12/08/2017

Portocolom il·lumina la prehistòria balear

La XXII Campanya d’excavacions als Closos de Can Gaià finalitza amb una novetat important

Miquel Ramis
i Miquel Ramis

PalmaNo és gaire habitual que les feines en excavacions prehistòriques donin un resultat que permeti donar llum a un dels períodes més foscos de l’ésser humà sobre la Terra, una llum que doni pistes sobre com vivien aquells humans i com es van arribar a desenvolupar per esdevenir el que som avui dia. En determinades ocasions, però, la feina obté el seu fruit, com ha succeït en la XXII Campanya d’excavacions als closos de Can Gaià, a Portocolom (Felanitx). L’equip arqueològic, format per una quinzena de persones entre el grup professional d’arqueologia, voluntaris i estudiants de la UIB, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Castella-la Manxa, ha pogut constatar per primera vegada la coexistència cronològica de poblacions talaiòtiques amb les que habitaven els Closos de Can Gaià. Les noves troballes obren la porta a prometedores línies de recerca per poder estudiar un moment de convivència entre comunitats pertanyents a dues cultures diferents i per millorar la comprensió de l’inici de la cultura talaiòtica.

Enguany la campanya d’excavació es va centrar en el que el jaciment es coneix com la Naveta II. En aquest espai, s’hi ha pogut documentar el que seria una cuina amb rebost, en el que és una demostració d’un “fèrtil nivell d’habitació corresponent a una de les darreres fases d’ús d’aquesta casa de l’edat del bronze (c. 1500-750 a.C.)”, tal com assenyalen des de l’equip de l’excavació. Així, s’hi ha trobat una àrea de gestió i de consum d’aliments, la qual disposava d’una llar de foc, diversos molins de pedra, restes d’animals consumits...

Cargando
No hay anuncios

Els nivells on s’han efectuat les troballes se situen cronològicament en un moment en el qual ja funcionaven diversos jaciments talaiòtics. És la primera ocasió que es troben indicis de la coexistència d’aquestes dues cultures, ja que les navetes excavades fins al moment havien estat abandonades en temps anteriors a l’arribada de la cultura talaiòtica.

El descobriment serà un dels grans atractius de la jornada de portes obertes que es realitzarà avui a partir de les 19.30 hores. Donar a conèixer el jaciment, la feina que s’hi desevolupa i el projecte que hi ha al darrere és una de les grans preocupacions de l’equip arqueològic.

Cargando
No hay anuncios

No serà l’única ocasió en què els aficionats a l’arqueologia i la història, i tots els ciutadans, tinguin l’oportunitat de conèixer els Closos de Can Gaià. Dissabte dia 2 de setembre el jaciment serà l’escenari de la V Diada viu la prehistòria, en la qual es podran fer visites guiades, tallers i demostracions dirigides a tots els públics.

Un nou atractiu històric per al poble de Felanitx i el seu port. Una nova peça del trencaclosques de la prehistòria de les Illes Balears.