La potència visual mexicana fa eclosió al Còmic Nostrum
La gran cita de la historieta a les Illes Balears proposa en la seva nova edició una quinzena d’exposicions amb Mèxic com a fil conductor
PalmaEl moviment zapatista, Chavela Vargas, Frida Kahlo, Iguana Lady i la lluita lliure són només alguns dels temes que el festival Còmic Nostrum abordarà en forma de dibuix, en una edició monogràfica dedicada a Mèxic que s’allargarà del 31 d’octubre al 3 de novembre. Sota el títol ¡Viva México!, el dibuixant i director del festival, Álex Fito, proposa un festival que convida a immergir-se en la cultura mexicana i la seva iconografia i cultura popular. “No volíem imitacions, sinó mostrar el folklore de veritat, i crec que ho hem aconseguit”, diu Fito.
El gran esdeveniment del món del còmic a les Balears ha fet diverses edicions monogràfiques, dedicades a qüestions com el periodisme, la mar o el circ. “La idea de fer-ho sobre Mèxic la tenia al cap des de fa temps, perquè jo vaig néixer allà i m’apassiona molt”, assegura el director, i afegeix que “enguany és un bon moment”. No només és l’any adequat perquè la cultura mexicana “està de moda”, sinó també perquè coincideixen tres aniversaris clau: el 100è del naixement de l’emblemàtica cantant Chavela Vargas, el 100è de l’assassinat d’Emiliano Zapata i el 500è de l’arribada d’Hernan Cortés al país.
El Clúster ha aconseguit un acord de col·laboració amb la direcció del Festival Internacional de Còmic Conque de Querétaro -un dels més importants de Mèxic- per tal que hi hagi presència d’autors mexicans a Mallorca i d’autors de l’Arxipèlag a Mèxic. En concret, s’han convidat vuit autors de fora de les Illes, quatre d’ells mexicans i la resta amb treballs relacionats amb el país: Sergio Mora, Ángel de la Calle, Maria Hesse, Roger Omar, Paco Roca, Luis Gantús, Toni Sandoval i Jorge Alderete. Al programa hi ha, en paraules de Fito, “coherència i diversitat”, i està format per una quinzena d’exposicions distribuïdes en cinc espais: el Casal Solleric, Es Baluard, el Caixafòrum de Palma i la Misericòrdia. A més, Pere Banek, Nívola Uyà i Flavia Gargiulo faran tres pintures murals als carrers de Palma en tribut als grans muralistes mexicans del segle XX: Diego Rivera, José Clemente Orozco i David Alfaro Siqueiros.
Entre les propostes, destaca, per exemple, l’exposició de Toni Sandoval, un dels autors de còmic mexicà més internacionals, establert actualment a París. Al festival es podran veure pàgines de còmic de l’autor, com Cita en Phoenix, un llibre autobiogràfic en què narra la seva aventura en creuar la frontera de manera il·legal de Mèxic als EUA. Una altre món ben particular és el de Jorge Alderete, argentí arrelat a Mèxic que ve a Palma amb una exposició que s’immergeix en la simbologia mexicana a través d’una potent iconografia. L’única artista dona convidada és Maria Hesse, que exposa Altar de Morts. La il·lustradora sevillana és autora de Frida Kahlo. Una biografia, que va ser un fenomen editorial. S’ha traduït a 14 idiomes i ja acumula 16 edicions. “M’agradava Frida Kahlo abans de fer el llibre, però encara m’agrada més ara i, a més, em va descobrir Mèxic”, assegura Hesse, qui va viatjar després a la terra de Kahlo, i va comprovar -diu- que s’apropà bastant a “l’essència mexicana”.
Un homenatge a Emiliano Zapata
El Premi Nacional del Còmic, Max, ha comissariat un dels altres plats forts del festival: Baila Zapata, un apropament biogràfic al líder de la Revolució Mexicana en què 28 autors de les Balears exploren, des dels seus imaginaris, la vida d’Emiliano Zapata. Amb Feminisme zapatista, Margalida Vinyes també s’endinsa en la revolució indígena, però amb perspectiva de gènere. Coordina una exposició petita, que mostra tres cartells del dibuixant mexicà Gran Om sobre el moviment de dones zapatistes i un plafó on s’explica la Ley Revolucionaria de Mujeres. L’exposició és “una excusa per conèixer una llei segurament desconeguda per a molts, que va ajudar a avançar no només les comunitats zapatistes sinó tot Mèxic”, explicaVinyes. De Zapata a un altre pilar de la cultura mexicana: Chavela Vargas. L’il·lustrador Ulises Culebro encarrega a artistes famosos com Javier Marsical que facin una versió d’aquest personatge, en una exposició itinerant de la Casa d’Amèrica de Madrid.
Àlex Fito afirma que han treballat intensament per oferir un festival petit, però de qualitat, “lluny de les propostes comercials habituals”. Perquè, al final, el Còmic Nostrum aspira a ser referència per a professionals i aficionats. La carta de presentació és un cartell il·lustrat per Francesc Grimalt que recull una part de l’imaginari tradicional mexicà, amb lluitadors al fons i -per descomptat- la Catrina llegint un tebeo.