Música

"Una pregària per la pau" al Festival Jordi Savall 2024

L'extraordinària violinista Alfia Bakieva és una de les participants destacades en la quarta edició de la cita musical

Jordi Savall; la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; i el coordinador del festival, Martí Santcliment, al Palau Moja de Barcelona.
2 min

Barcelona"Alfia Bakieva, una concertino senzillament sensacional". Així la va descriure el crític de l'ARA Jaume Radigales arran del concert de Jordi Savall i Le Concert Féminin a L'Auditori el 16 de novembre de l'any passat. Els elogis podrien repetir-se aquest estiu, perquè la violinista d'origen tàrtar serà una de les protagonistes de la quarta edició del Festival Jordi Savall, que se celebrarà a Montblanc i els monestirs de Poblet i Santes Creus del 12 al 18 d'agost i que té com a eixos "la diversitat i la convivència", tal com ha explicat Savall aquest dimecres al Palau Moja de Barcelona, seu de la direcció general del Patrimoni Cultural del departament de Cultura. Bakieva tindrà doble presència al festival. El 14 d'agost, a Santes Creus, la violinista i la seva germana Aliya estaran al capdavant de l'Ensemble Ekiyat per oferir un concert de músiques tàrtares. I l'endemà, al mateix monestir, hi serà la concertino en un concert de Les Musiciennes du Concert des Nations sobre l'esplendor del barroc instrumental.

Totes dues propostes s'adiuen amb l'esperit i la línia artística d'un festival "dedicat al diàleg intercultural" i amb un programa "extremadament divers" que "vol ser una pregària per la pau i, alhora, homenatjar i recordar totes les víctimes de la violència i la tirania al món", tal com diu Savall. Per reforçar aquest propòsit, Kristian Herbolzheimer, director de l'Institut Català Internacional per la Pau, escriurà i llegirà el manifest inaugural del festival.

A més del programa sobre Marco Polo i el segle XIV italià i del de barroc instrumental, Jordi Savall dirigirà tres concerts més a Santes Creus: el dia 14, Pro pacem, un clàssic del repertori del mestre d'Igualada que inclou el Da pacem Domine que va compondre Arvo Pärt, sempre escaient; el dia 17, Inspiracions & metamorfosis, a propòsit de Maurice Ravel, i el dia 18, Un mar de músiques, un programa compartit amb el Tembembe Ensamble Continuo de Mèxic i Colòmbia que dona continuïtat al projecte de les músiques de l'esclavatge fent dialogar peces de "l'Europa antiga i del Nou Món". El diàleg amb el passat, o més aviat el dring del passat en obres posteriors, guiarà el concert dedicat a Ravel, pensat com "unes variacions sobre la inspiració" del compositor francès, i en el qual participarà la soprano Núria Rial. La intenció de Savall és mostrar l'eco d'autors com Joan Cabanilles, Jean-Baptiste Lully i François Couperin en l'univers musical de Ravel.

El festival inclou també, el 16 d'agost, un concert a Poblet a càrrec de la Jove Capella Reial de Catalunya amb la cantata Membra Jesu nostri de Dietrich Buxtehude, "una de les obres més interessants del barroc espiritual", segons Savall. La programació es completa amb concerts d'Intactvs, Tasto Solo, l'Ensemble Irini, el duo de violagambistes Paolo Pandolfo i Amélie Chemin, el conjunt Intonationes del contratenor David Sagastume i el Concerto Madrigalesco de Luca Guglielmi.

Tot plegat seran tretze concerts, quatre conferències i diverses visites temàtiques als recintes patrimonials. Com és habitual, hi haurà un servei d'autobusos a 5 euros d'anada i tornada des de Barcelona, Reus, Tarragona i Vilafranca del Penedès. El festival espera aplegar 6.000 assistents, com l'any passat.

stats