Cultura

Premi Princesa d'Astúries al Museu del Prado

Ha contribuït en dos segles d'història al "desenvolupament humanístic de la societat"

Exposició de Juan Fernández el Labrador
Ara / Efe
30/04/2019
2 min

BarcelonaEl Museu del Prado, que en dos segles d'història s'ha convertit en una de les pinacoteques més importants, reconegudes i visitades del món, ha estat guardonat aquest dimarts amb el premi Princesa d'Astúries de comunicació i humanitats 2019.

El jurat destaca l'exemplaritat de la seva contribució al "desenvolupament humanístic de la societat passada, present i futura". Presidit pel filòleg Víctor García de la Concha, el jurat ha reconegut també el Prado com a "símbol de l'herència comuna" dels espanyols i la "tasca de conservació i divulgació" que ha fet d'"un dels patrimonis artístics més rics del món", que cada any és visitat per uns tres milions de persones.

Situat al passeig madrileny que li dona el nom, el Museu del Prado va obrir al públic el novembre del 1819 amb 311 pintures de la Col·lecció Reial de l'escola espanyola i 200 anys després compta amb 7.600 pintures, mil escultures i milers d'estampes, dibuixos, documents històrics i objectes decoratius. De tot això, exhibeix a la seu una mica menys de 1.000 obres i unes 3.100 estan dipositades en museus i institucions oficials. La resta es conserven als seus magatzems.

Entre les obres més importants del Prado hi ha 'El jardí de les delícies', del Bosch, 'El cavaller amb la mà al pit', del Greco, 'Las meninas', de Diego Velázquez, 'La maja desnuda', de Francisco de Goya, i 'Les tres gràcies', de Rubens.

El Museu del Prado acull, a més de la col·lecció permanent, exposicions monogràfiques que reben desenes de milers de visitants, com les dedicades a Velázquez i Goya a la dècada dels 90, les de Ticià i Manet del 2003 i d'altres de posteriors del Greco, Picasso o Sorolla.

La candidatura del Prado, proposada conjuntament per Mario Vargas Llosa i Antonio Muñoz Molina, va ser una de les 29 de 14 nacionalitats que optaven a aquest guardó, que l'any passat va recaure en la periodista mexicana Alma Guillermoprieto.

Aquest és el segon dels guardons convocats per la Fundació Princesa d'Astúries d'enguany, després que dimecres passat es concedís el de les arts al dramaturg anglès Peter Brook, considerat un dels millors directors teatrals del segle XX. El premi de comunicació i humanitats, igual que la resta dels guardons que concedeix anualment la Fundació Princesa d'Astúries, està dotat amb 50.000 euros i una escultura dissenyada per Joan Miró, i serà lliurat a l'octubre en una cerimònia que tradicionalment presideixen els reis al Teatre Campoamor d'Oviedo.

stats