Els premis Max celebraran 25 anys amb una gala que serà “una festa”
El director i actor Josep-Pere Peyró detalla quin serà el fil conductor de la cerimònia, que ha dirigit juntament amb Mar Aguiló
PalmaUna festa, una celebració, un dia d’alegria. El director i actor Josep-Pere Peyró ha estat, juntament amb la coreògrafa Mar Aguiló, l’encarregat de codirigir la gala dels premis Max, que tindrà lloc al teatre Principal de Maó aquest dilluns, 6 de juny. Peyró explica que fa nou mesos que estan treballant en aquest projecte i que des del principi tenien clar que aquesta cita havia de ser “una festa” per diferents motius: “En primer lloc, perquè enguany és la 25a gala d’aquests premis, les noces de plata, una data destacable. I, a més, és la cerimònia que arriba després de dos anys de pandèmia. Si bé s’han fet gales els anys anteriors, tot i que amb moltes restriccions, dilluns podrem celebrar la resiliència del sector de les arts escèniques durant aquests anys tan durs. Serà una manera de festejar l’alegria de retrobar-nos amb el públic i fer feina amb normalitat”, assegura Peyró. Els intèrprets Josep Orfila i Clara Ingold conduiran la cerimònia.
El codirector d’aquest esdeveniment detalla com serà la nit de premis, que compta amb un equip format, en gran part, per professionals illencs: “Volem demostrar que som capaços de fer una gala de gran format”, defensa Peyró. Alguns integrants d’aquest equip són el director musical, Miquel Àngel Aguiló; el director d’escenografia, Rafael Lladó; el videògraf, Miquel Àngel Raió, i la dissenyadora de vestuari, Claire O’Keefe.
La mar Mediterrània, protagonista
“Quan et planteges com et vols presentar com a poble des de les Balears, tot et duu a escriure sobre la mar i, per extensió, la Mediterrània”, apunta el director de la gala. Per això, aquesta Mediterrània es convertirà en la gran protagonista de la nit, perquè, “tot i haver de conviure amb la contradicció de bellesa i tragèdia que desprèn, també és la font que recull la tradició cultural d’on venim i que és tan important en les arts escèniques”. Es refereix, Peyró, a la cultura tràgica de l’antiga Grècia, però també a altres formes, com la comèdia.
La part més tràgica es representarà a partir d’una coreografia de Mar Aguiló; la Mediterrània més tradicional, “que recull la creació del cant i de la música, s’imposarà amb la veu i música de Júlia Colom; amb el pianista Marco Mezquida es vol reivindicar l’espai de fusió, intercanvi cultural i divers que és la la Mediterrània; no faltarà la part més festiva, sensual i lúdica, i per això es comptarà amb la cantant i actriu Samantha Hudson. Aquestes són algunes de les actuacions que “embolcallaran” la nit dels premis Max.
L’ombra de les crítiques
La notícia de la celebració de la gala dels Max a Menorca no va quedar lliure de crítiques, especialment per part de les associacions del sector illenc d’arts escèniques. Mentre que el Govern defensava que dur la cerimònia a Menorca és una bona oportunitat per “projectar el talent balear”, ja que és “un aparador magnífic per a les Illes amb contrastats beneficis publicitaris i econòmics” –en paraules del conseller de Cultura, Miquel Company–, les associacions varen retreure a l’Executiu que es gastin doblers públics en una gala que “de res serveix per a les arts escèniques de cap de les Illes Balears”, varen qüestionar les polítiques culturals del Govern balear i varen demanar estrènyer més llaços amb circuits i festivals de fora per tenir “visibilitat” més enllà de l’Arxipèlag.
El conseller Miquel Company respecta aquesta decisió: “Crec en el diàleg per sobre de tot. I crec a construir, a sumar sobre la base d’un treball de fons fet i amb voluntat de continuar avançant”. Apunta, també, que aquesta gala és una “fórmula més que complementa una política de suport a la cultura amb convocatòries d’ajudes creades específicament aquesta legislatura”.