Els Oscars lluiten per continuar sent rellevants
L'Acadèmia planteja canvis en la gala per recuperar l'audiència perduda en els últims anys
BarcelonaMentre els nominats als Oscars ultimen els preparatius de cara a la gala que se celebrarà aquest dilluns a la matinada, l'Acadèmia de Hollywood també s'enfronta amb nervis a una edició clau per al seu futur. Obligats a reinventar-se per atreure el públic jove i contenir la fuita d'audiència de les últimes gales, els Oscars encaren una edició en què la polèmica no ve dels sectors que no se senten representats en les nominacions o de l'elecció del presentador, sinó del mal ambient a la mateixa Acadèmia, dividida entre partidaris d'una renovació total i els crítics amb la decisió de deixar els premis tècnics fora de la retransmissió.
Una gala qüestionada
L'Acadèmia necessita recuperar com sigui l'audiència perduda en els últims anys
El mínim històric d'audiència de l'última gala dels Oscars ha sacsejat la relació entre l'Acadèmia i el canal ABC, que té els drets de retransmissió i és, en última instància, la principal font de finançament de la institució. El 2016, quan l'ABC va comprar els drets dels Oscars, la gala atreia prop de 40 milions d'espectadors als Estats Units; l'any passat van ser només 10,4 milions, i tot just 2,1 milions en la franja demogràfica de 18 a 49 anys, la més cobejada pels anunciants. L'Acadèmia es va escudar en el fet que la gala del 2021 va ser excepcional, tant per les restriccions pandèmiques que van obligar a marxar de l'habitual Dolby Theather com pel tancament dels cinemes d'aquell any, que no havia permès estrenar un seguit de títols potents. En qualsevol cas, l'ABC ha demanat mesures contundents per evitar un nou sotrac. I perdre el contracte televisiu seria catastròfic per a l'Acadèmia.
Premis de primera i de segona?
Vuit Oscars es lliuraran una hora abans de començar la cerimònia i s'emetran en diferit
El 22 de febrer, l'Acadèmia de Hollywood va anunciar que vuit de les categories dels Oscars no es lliuraran durant la gala, sinó una hora abans de la cerimònia al mateix Dolby Theather. Després, durant la retransmissió, s'emetrà una versió editada del lliurament dels premis. Això vol dir que, a la pràctica, quan la gala comenci ja es coneixeran –a través de les xarxes– els resultats de vuit categories. La mesura, que vol reduir la durada a menys de tres hores, va provocar un terratrèmol a l'Acadèmia, sobretot entre els representants de les branques afectades (curtmetratge, curt documental, curt animat, so, maquillatge, muntatge, música original i direcció artística), que van protestar públicament contra la decisió de la direcció actual.
L'Acadèmia ja va estar a punt de prendre una mesura similar el 2019, però va acabar fent marxa enrere. Ara, tanmateix, la cosa va de debò, i les protestes dels acadèmics –i fins i tot alguna renúncia– no han frenat els organitzadors. La indignació és gran, perquè el missatge que s'envia és que hi ha premis de primera categoria i de segona, però també han sortit veus en defensa d'una mesura pensada per salvar uns Oscars cada vegada més irrellevants per al públic jove.
Tripleta de presentadores
Amy Schumer, Regina Hall i Wanda Sykes acaben amb tres anys seguits sense presentadors als Oscars
Quan el 2019 els Oscars es van celebrar sense mestre de cerimònies, va ser una decisió presa a contracor. Kevin Hart era el presentador escollit en aquella edició, però l'anunci va fer ressorgir uns vells tuits de l'actor que van provocar una polèmica tan gran que l'actor va renunciar a la feina dos dies després d'haver-la acceptat. El nivell d'escrutini sobre els presentadors dels Oscars va fer que tothom a Hollywood s'ho pensés dos cops abans d'acceptar l'encàrrec, esclar. Però, com que la gala va sortir prou bé, l'Acadèmia va optar per repetir la fórmula els dos anys següents. I va crear tendència: els Gaudí porten dos anys sense presentadors oficials.
Tanmateix, en aquesta edició els Oscars tornaran a tenir presentadors. Concretament, tres presentadores: les còmiques Amy Schumer, Regina Hall i Wanda Sykes assumiran respectivament un dels tres blocs de la gala, amb Schumer obrint el foc. Ella és la més popular de les tres als Estats Units per la sèrie Inside Amy Schumer i a la resta del món per comèdies com ...I de sobte tu, de Judd Apatow. Hall és coneguda sobretot pel seu treball a la franquícia Scary Movie i Sykes és una veterana de l'stand up amb molta experiència televisiva, la més recent a la sèrie de l'ABC Black-ish.
L'Oscar d'internet
Durant la gala s'anunciarà un premi votat pels usuaris de Twitter a través d'un 'hashtag'
Incloure un premi de votació popular és una idea amb la qual ja havien flirtejat els Oscars però que es farà realitat per primer cop en aquesta edició. El premi es podia votar a Twitter fins al 3 de març a través del hashtag #OscarsFanFavorite i alguns mitjans apunten a una victòria de Spiderman: sin camino a casa, la pel·lícula més taquillera de l'any i l'opció més evident. Però la jugada ha estat a punt de girar-se en contra de l'Acadèmia, ja que en algun moment la pel·lícula més votada va ser el drama Minamata, produït i protagonitzat per Johnny Depp, actor cancel·ladíssim al Hollywood actual. Altres possibles candidats han sigut la Cenicienta de Camila Cabello, El ejército de los muertos de Zack Snyder i El escuadrón suicida de James Gunn.
Música i celebritats
Beyoncé i Billie Eilish actuaran en una cerimònia plena de cares famoses i homenatges
Quatre de les cinc cançons nominades seran interpretades a la gala pels seus artistes originals. Això inclou Beyoncé i el seu Be alive, però també a Billie Eilish i Finneas cantant el tema Bond No time to die. Sebastián Yatra cantarà el Dos oruguitas d'Encanto i Reba McEntire Somehow you do, que per cert ha escrit Diane Warner, la dona amb el rècord de nominacions (13!) sense guanyar l'Oscar. L'únic artista que ha donat carbasses a l'Acadèmia és Van Morrison, que està de gira i no cantarà el Down to joy de Belfast. El seu buit l'omplirà una segona cançó d'Encanto, We don't talk about Bruno, un hit a les llistes americanes que l'Acadèmia no vol desaprofitar. Per descomptat, hi haurà l'habitual tirallonga de celebritats lliurant premis: Bill Murray, Samuel L. Jackson, Jamie Lee Curtis, Lady Gaga, Kevin Costner i John Travolta, entre d'altres. També el guanyador absent de l'any passat, Anthony Hopkins. I com ja es va anunciar, homenatges a la saga Bond i a El padrí, que compleix 50 anys.
Possible 'sorpasso' de 'CODA'
L'èxit de la pel·lícula als premis dels productors complica les opcions d''El poder del perro'
Després de guanyar el cap de setmana passat el premi del gremi de productors i el dels guionistes, CODA es perfila com la inesperada rival a batre d'aquesta cerimònia. Si acaba guanyant, es pot parlar fins i tot de remuntada, ja que va començar la cursa dels Oscars gairebé sense opcions –“la candidata més modesta dels Oscars”, titulava la crítica de l'ARA fa només un mes”–. De fet, només té tres nominacions: pel·lícula, guió adaptat i actor secundari (Troy Kotsur), un nombre tan baix per a un favorit als Oscars que només té una explicació: la majoria dels acadèmics encara no l'havien vist durant la primera ronda de votacions. Dit això, les apostes encara donen com a favorita El poder del perro, triomfadora dels Bafta, els Critic Choice Awards i els premis dels directors. Però el de Campion és un drama exigent amb molts partidaris i detractors, mentre que CODA és una feel good movie de païment fàcil, just el tipus de pel·lícula a qui beneficia el sistema de vot preferencial de l'Oscar a la millor pel·lícula, sempre partidari dels films de consens.