Cultura09/05/2019

Més pobles de Mallorca se sumen al Festival de Teresetes

El certamen reforça la seva oferta per al públic adult i proposa més espectacles d'avantguarda

E. Navarro
i E. Navarro

PalmaEl Festival Internacional de Teatre de Teresetes de Mallorca arriba a la seva 21a edició amb més espectacles i experimentació. Durant cinc dies, 16 companyies ompliran Mallorca de propostes de teresetes clàssiques i innovadores. Un programa amb un total de 50 actuacions (19 a Palma, 24 als municipis, 4 sessions escolars i 3 actuacions en el marc de Teresetes Socials) de 17 espectacles que enguany arriben de l'Argentina, Eslovènia, França, Rússia, Catalunya i les Balears.

Propostes de sala i de carrer, màscares, manipulació de teresetes de fil, teatre d'objectes, escenificacions multidisciplinàries amb dansa i vídeo, ombres, etc. Propostes per a tots els gustos "amb color i variades, des del ventall clàssic –que el públic també demana– fins a propostes més arriscades i avanguardistes", ha expressat Aina Gimeno, directora i impulsora del projecte.

Cargando
No hay anuncios

A escala internacional, hi participen cinc companyies: Julia Sigliano amb 'El mundo de Dondo' (Argentina); L'Echelle, amb 'Les grand-mères sont des anges' (França); Laurent Bigot, amb 'Le petit cirque' (França); Polina Borisova, amb 'Go!' (França-Rússia), i Teatro Matita, amb 'Happy Bones' i 'Pulcinella', d'Eslovàquia.

A més, hi haurà quatre companyies catalanes: Itinerària, amb la instal·lació 'Titeretú'; Mimàia Teatro, amb 'Roig Pèl-boig'; Pea Green Boat, amb 'Gnoma', i Zipit Company, amb 'Jai, el mariner'. Finalment, a escala balear hi participen set companyies, "quatre de les quals estan dirigides per dones, i això ens posa molt contentes", ha expressat Gimeno. Són Binixiflat, amb 'El peix d'or'; Coloradas, amb 'Clea al bosc de coral'; Disset Teatre, amb 'Re-cor'; Fundació de Teatre Dada Gugu, amb 'Mans Balladetes'; Projecte Cases amb 'Cases'; Teresetes Migjorn, amb 'Bruixeries', i Trukitrek, amb 'Mr. Train'.

Cargando
No hay anuncios

Una de les novetats destacades d'enguany és la cooperació del festival amb Món de Sons, un projecte cultural que connecta artistes locals amb altres de fora, organitzant concerts i residències. Per a l'ocasió, s'organitzaran conjuntament dos concerts del Trio Katastrofa d'Eslovènia a Palma i Inca.

Es reforcen, també, les jornades professionals, que compleixen tres anys. Seran el 16 i 17 de maig al Casal Balaguer i hi haurà reunions, presentació de projectes, debats sobre creació entre companyies, etc. "Així enfortim la indústria, surten actuacions i projectes nous". A més, amb la intenció de col·laborar en la inclusió social dels col·lectius més vulnerables, s'organitza el Teresetes Socials, que durà el festival a la unitat de dones de la Presó de Palma i a la Mater Misericordiae.

Cargando
No hay anuncios

El toc d'inici de les actuacions del Festival a Palma, seu central on actuaran totes les companyies programades, serà el dijous 16 de maig al Teatre Sans. A les 20 h, l'artista francès Laurent Bigot encetarà les presentacions amb la seva peça 'Le petit cirque', teatre d'objectes sonors en una instal·lació que evoca una pista de circ on es manipulen juguetes de fusta, plàstics, filferro i molles. Seguidament, Trio Katastrofa oferirà un concert inaugural.

Els espais on es desenvoluparà el festival són el pati de la Misericòrdia, els teatres municipals Catalina Valls i Xesc Forteza, el teatre Principal, el Teatre Sans i Can Balaguer, a banda dels diferents espais municipals fora de Palma.

Cargando
No hay anuncios

En la roda de premsa, hi han intervingut representants de les institucions i entitats que donen suport al festival. Sisco Roger, director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, ha destacat que el festival recull "el millor que s'està fent de teatre de teresetes" i s'ha mostrat satisfet "per l'esperit de cooperació entre institucions" per tirar endavant propostes culturals com aquestes.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, ha donat l'enhorabona a les organitzadores pel recorregut del festival, perquè "hi ha poques cites culturals a la ciutat que es mantinguin durant tants d'anys". Respecte de la col·laboració de Cort, ha destacat que "cada vegada és millor".

Cargando
No hay anuncios

Mònica Pérez, directora adjunta del teatre Principal, ha celebrat que "s'aposti pel risc" amb propostes culturals que "obren a altres realitats". Al Principal es podran veure tres de les cinc obres per a adults: 'Re-cord', 'Cases' i 'No em va fer Joan Brossa'. Són propostes que, segons Pérez, "defineixen el teatre contemporani que s'aposta des de la sala Petita des de fa tres anys".

Enguany, la imatge del cartell l'ha creat la mallorquina Isabel Mendoza, jove formada a l'Escola Massana i l'Escola d'Art de Lleó en arts plàstiques, murals i vidrieres artístiques.