Patrimoni
Cultura26/05/2022

L'expresident del Louvre, imputat per tràfic d'antiguitats

S'investiga Jean-Luc Martinez per la compra de cinc peces egípcies

BarcelonaL'expresident del Museu del Louvre, Jean-Luc Martinez, que va ocupar el càrrec fins a l'agost del 2021, ha estat imputat per blanqueig i per ser còmplice d'estafa en un cas de tràfic d'antiguitats, segons publica aquest dijous el diari Le Monde. La policia va detenir Martinez dilluns, juntament amb el conservador del departament d'antiguitats egípcies del museu francès, Vincent Rondot, i l'egiptòleg Olivier Perdu. Els dos últims van sortir en llibertat l'endemà de la seva detenció però l'expresident del Louvre va ser imputat dimecres a la nit.

Martinez va presidir el museu francès entre el 2013 i el 2021 i va ser detingut després d'una investigació internacional sobre el tràfic d'antiguitats que hauria afectat el Louvre d'Abu Dhabi i el Museu Metropolità de Nova York. La investigació ha seguit la pista de diferents comerciants d'art i experts que haurien elaborat documents per falsejar l'origen de diferents objectes, els quals haurien estat saquejats de diferents països durant la Primavera Àrab. Entre els objectes investigats hi ha l'estela de granit rosa dedicada al faraó Tutankamon que actualment s'exposa a Abu Dhabi i l'origen de la qual ha estat qüestionat pel professor de la Universitat Paul-Valéry de Montpeller, Marc Gabolde. El monument, segons explicava Gabolde en un article publicat el 2019 a Revue d'Egyptologie, és "massa perfecte".

Cargando
No hay anuncios

El Louvre Abu Dhabi va comprar aquest objecte el 2016 amb quatre peces més per un total de 15,2 milions d'euros. Els agents de l'Oficina contra el Tràfic de Béns Culturals han qüestionat Martinez perquè no va vigilar ni controlar les incoherències en els documents sobre aquestes peces que va adquirir el museu. Martinez és, des del 2021, ambaixador per a la cooperació internacional en l'àmbit del patrimoni i treballa amb diferents col·lectius per la protecció del patrimoni en zones de conflicte. Al diari Le Monde, Gabolde ha defensat que els seus col·legues del Louvre són víctimes de l'estafa però no en són responsables.

L'origen de la investigació es remunta al 2017, quan Christophe Kunicki, que treballava per a la casa de subhastes Bergé & Associés, va vendre el sarcòfag daurat del sacerdot Nedjemankh, per 3,5 milions d'euros, al Museu Metropolità de Nova York. Kunicki havia garantit amb un document que el sarcòfag havia sortit legalment del país el 1971 però en realitat havia estat robat el 2011, quan hi va haver la revolta contra el president egipci Hosni Mubàrak. Aquesta peça d'art es va retornar a Egipte el 2019.