El preu fix dels llibres i la competència deslleial, els fronts de lluita del Gremi de Llibreters

Àlex Volney, el nou president del grup, explica quins són els objectius de la nova junta i com es presenta Sant Jordi

Àlex Volney, llibreter de Llibres Ramon Llull
3 min

El llibreter Àlex Volney és el nou president del Gremi de Llibreters de Mallorca, i té clar que la seva feina és "representar tothom" i "defensar la llei del llibre i el dret dels lectors". Repeteix que hi ha molta feina per fer, i que és hora d'aprofitar "les cares noves" i "l'heterogeneïtat" que hi ha dins el gremi de les llibreries: "Hi ha un ventall de gent molt divers, fresc i amb ganes de fer feina", diu el president, que té clar que una de les coses que han de fer des del grup és "obrir-se a la resta de l'illa" i "fer equip".

La nova junta directiva es va decidir a l'assemblea extraordinària que es va fer dijous 28 de gener. Francesc Sanchís (Embat i Quars), n'és el vicepresident; Neus Mateu (Es Raconet), la tresorera. Laia Alegret (Llibreria Drac Màgic), Miquela Serra (Quart Creixent), Adrià Garcias (Ínsula Literària), Marta Prunés (Lila i els Contes), Laura Collado (Espai Caramulls) i Andreu Carles López (Finis Africae) en seran els vocals.

La llengua i les reedicions, protagonistes de la Setmana del Llibre en Català

"Encara que sigui una obvietat, hem de posar el llibre al lloc que li correspon", diu Volney. Això vol dir "vetllar pel preu fix" i que es respecti la llei del llibre, "que també implica els drets del lector". I menciona subtilment la competència deslleial: "És a les llibreries on s'han de vendre els llibres, de la mateixa manera que els medicaments es venen a les farmàcies". Una evidència que "no s'està respectant". Per això, des del Gremi demanen a les autoritats que "els acompanyin" en aquesta lluita.

Un dels altres objectius que s'han marcat és millorar la comunicació del grup amb la societat. Algunes de les assignatures pendents del Gremi és treballar més amb les xarxes socials i la web i plantejar espais virtuals que, en situacions com la d'avui, puguin ser un suport tant per a les llibreries com per als lectors: "Els temps empenyen i hi ha d'haver canvis estructurals, però no en essència", diu Volney, referint-se a la llibreria com a espai de socialització i activitat cultural. "Les llibreries no només venen llibres, també organitzen presentacions, clubs de lectura, recitals. Ara no podem fer això, però no puc tenir un discurs fatalista mentre tenim la barrera oberta", comenta el llibreter, que fa més de 30 anys que es dedica a l'ofici. A més, assegura que la pandèmia ha fet que la gent "s'aferri a l'art, la música i la literatura", i que el seu deure és estar "al costat de la gent".

Les llibreries, com molts altres espais de petit comerç, "necessiten la gent", i al revés. "Una llibreria és com el bar de referència per a algú: on s'hi troba gent, on algú t'escolta, on tens contacte", diu. Per això, des del Gremi també incentivaran el consum al petit comerç, i faran i escoltaran propostes per crear complicitats amb la resta de teixit cultural de Mallorca.

Tot i que el llibreter encara s'ha de posar al dia dels comptes pendents i de tots els projectes que té el Gremi, hi ha una cita amb la qual ja es comença a fer feina: Sant Jordi. "La pandèmia ens obliga a fer feina en dos sentits. Ens preparam com si no passàs res, però sabem que serà un altre Sant Jordi excepcional. Estam preparant un pla B, perquè la situació sociosanitària i les restriccions marcaran el que podrem fer aquest dia", explica. Quant a la Fira del Llibre de Palma o la Setmana del Llibre en Català, el president del Gremi de Llibreters diu que encara és molt prest per parlar-ne.

Tot i el "moment catastròfic" actual, Volney recorda que les institucions els han acompanyat durant els mesos més durs, "cedint espais com La Misericòrdia per poder fer-hi, de manera excepcional, la Fira del Llibre de Palma i la Setmana del Llibre en Català". Des del Gremi esperen que aquesta col·laboració continuï, en funció del marge que doni la pandèmia.

stats