Música
Cultura01/06/2023

El Primavera Sound 2023 en 10 claus

Rosalía, Depeche Mode, Kendrick Lamar i Blur encapçalen el cartell d'aquesta edició

BarcelonaRosalía, Depeche Mode, Kendrick Lamar i Blur són els principals reclams artístics del Primavera Sound 2023, que se celebra al Parc del Fòrum i la plataforma marina de l'1 al 3 de juny. Abans, aquest dimecres, hi ha una jornada gratuïta amb mitja dotzena de concerts, entre els quals el de Pet Shop Boys. Tot seguit, 10 claus sobre un festival que l'any passat va aconseguir una mitjana d'assistència diària de prop de 80.000 espectadors.

Canvis al recinte

Nova orientació d’escenaris i adeu a Sant Adrià de Besòs

El Primavera Sound 2023 té dues novetats importants. No hi haurà cap activitat al Parc de la Pau de Sant Adrià de Besòs, que fins a l’any passat va acollir programació de música electrònica de ball. L’altra novetat té a veure amb l’escenari Amazon, el principal de la zona central del Parc del Fòrum, la disposició del qual serà semblant a la de l’escenari principal del Festival Cruïlla: just a l’entrada del recinte i orientat al mar. A més d’Amazon, l’entrada d’altres patrocinadors com el Banco Santander fa que canviï el nom d’alguns escenaris. Per cert, alguns concerts es podran veure en streaming a Amazon Prime.

Tiquets

Encara hi ha abonaments i entrades diàries a la venda

De moment el Primavera Sound no ha exhaurit ni els abonaments ni les entrades diàries, com sí que passava sovint en les últimes edicions abans de la pandèmia. I el mateix passa en les edicions de Porto (del 7 al 10 de juny) i Madrid (del 8 al 10 de juny). L’abonament per al Primavera Sound barceloní costa 335 euros (hi ha preus rebaixats per a residents al Barcelonès i per a clients del Banco Santander) i les entrades diàries, 132 euros. L’increment respecte al 2019 és substancial: aleshores l’abonament costava 215 euros i les entrades diàries 80 i 90. 

Cargando
No hay anuncios

Transport i mobilitat

El Tram funcionarà sense interrupció tota la nit

La influència en la mobilitat de Barcelona i l'àrea metropolitana és una de les principals externalitats que provoca un macroesdeveniment com el Primavera Sound. Al Parc del Fòrum s’hi pot arribar amb la L4 de metro (parada El Maresme-Fòrum), la T4 del Tram (estació Fòrum) i les línies de bus 7, 36, 143, H14, H16 i B23. Per a la tornada, el metro manté els horaris habituals de funcionament: dijous fins a mitjanit, divendres fins a les 2 h i dissabte sense interrupció. La T4 del Tram donarà servei ininterromput les tres nits. 

Caps de cartell

El poder de les grans agències internacionals

Recorda Nando Cruz al llibre Macrofestivales que les agències que representen els artistes són les grans beneficiades de l’auge dels festivals, i que n'hi ha quatre que dominen el mercat internacional. 9 dels 21 artistes que actuen als dos escenaris principals del Primavera Sound tenen relació amb l’agència Wasserman Music, entre els quals Kendrick Lamar, Blur, Turnstile, Caroline Polachek i Fred Again. N’hi ha d’altres, com Rosalía i Arlo Parks, representats per United Talent Agency. Quan una agència com Wasserman té un artista molt cobejat, com ara Kendrick Lamar, pot negociar que el festival contracti altres artistes que també representa com el DJ escocès Calvin Harris, que tindrà un lloc de privilegi al Primavera Sound. De fet, Harris farà mitja dotzena d’aparicions a festivals en un estiu en què la seva activitat principal la desenvoluparà al club Ushuaïa d’Eivissa: fins a tretze sessions hi té programades.

Rosalía

L’actuació més esperada per tancar l’última nit

Rosalía ja va ocupar un dels escenaris principals del Primavera Sound del 2019, i ara hi torna per tancar l’escenari Estrella Damm, i pràcticament el festival: hi actuarà diumenge a les 2 de la matinada. Fa quatre anys va tenir la col·laboració sorpresa de James Blake. Qui sap si dissabte convidarà a l’escenari Tokischa, l’artista dominicana amb qui ha col·laborat diverses vegades i que també actua dissabte al festival, o el mateix Rauw Alejandro, amb qui fa poc ha compartit quatre cançons.

Cargando
No hay anuncios

L’altra presència catalana

Núria Graham, Galgo Lento, Desert, Joe Crepúsculo...

Rosalía a banda, la presència catalana inclou una vintena de noms, tot i que, tret de l’autora de Motomami, cap als escenaris principals. I la majoria actuen a primera hora. Tanmateix, el festival és un bon lloc per retrobar-se amb la singularitat pop de Joe Crepúsculo i el misteri de Núria Graham i Desert, per ballar amb un històric com John Talabot i per descobrir nous talents postpandèmics com Ven’nus, Galgo Lento i Julia Amor.

La lletra grossa i la petita

De Depeche Mode i Blur a Sparks i Red Velvet

El raper nord-americà Kendrick Lamar ja va passar pel festival el 2014, i ara hi torna amb l’aval del notable disc Mr. Morale & the Big Steppers (2022). Entre els caps de cartell, és inevitable estirar el fil de la nostàlgia que uneix New Order, Depeche Mode (amb disc nou, Memento mori, el primer des de la mort d'Andrew Fletcher) i Blur (també amb àlbum nou, The ballad of Darren, el primer en vuit anys). Fora dels escenaris principals, entre la lletra mitjana i petita del cartell, hi ha molta vida i substància, com la que aporten el duo nord-americà Sparks i el grup sud-coreà Red Velvet, tot un fenomen del K-pop.

Cargando
No hay anuncios

L’Auditori del Fòrum

John Cale, Laurie Anderson, Come, Beth Orton...

El lema del Primavera Sound 2023 és I’ll be your mirror, com la cançó de The Velvet Underground. La tria té a veure amb l’efecte mirall entre la programació de l’edició barcelonina i la madrilenya. Per arrodonir el sentit de tot plegat, el festival programa a l'Auditori del Fòrum un concert de John Cale, un dels fundadors de The Velvet Underground, a l’Auditori del Fòrum. Cale hi actuarà just abans de Laurie Anderson, emblema del pop d’avantguarda de Nova York (ara immersa en una gira més jazzística) i viuda de Lou Reed, company de Cale a The Velvet Underground. L’Auditori acollirà algunes de les actuacions a priori més interessants del festival, com la del grup japonès de noise Boris, la de la cantant britànica Beth Orton i Come, el grup dels nord-americans Chris Brokaw i Thalia Zedek, autors de dos dels discos de rock més intensos emocionalment dels anys 90: Don’t ask don’t tell i Near life experience.

El hardcore i el metal

Turnstile, Bad Religion, Amenra, Ghost, Liturgy

A poc a poc, el hardcore i el metal van conquerint espais rellevants al Primavera Sound, que aquest any programa grups com Turnstile, la gran esperança del hardcore-punk de Baltimore i responsable de Glow on, un dels millors discos del 2021. De l'Antic Testament del hardcore melòdic californià venen Bad Religion, amb tres dels membres que van fundar la banda el 1980: Greg Graffin, Brett Gurewitz i Jay Bentley. Entre l'oferta heavy destaca Ghost, la banda sueca que l'any passat va omplir el Pavelló Olímpic de Badalona (i el 2019 va telonejar Metallica a l'Estadi Olímpic Lluís Companys); el concert al festival coincideix amb la publicació d'un curiós EP, Phantomime, amb versions de Genesis, Television, The Stranglers i Iron Maiden. Entre la lletra petita, atenció al postmetal dels belgues Amenra i al black metal arty dels nord-americans Liturgy.

Cargando
No hay anuncios

Els retorns

The Moldy Peaches, Le Tigre, Karate, The Delgados

El Primavera Sound sempre ha sigut territori ben predisposat a acollir retorns de grups que havien passat pel festival en els moments de glòria, o que havien sigut importants per a l'escena independent internacional. Entre els del 2023, l'antifolk de The Moldy Peaches, l'electropunk de Le Tigre (el grup de Kathleen Hanna, ex Bikini Kill), la llegenda del hardcore emo Karate i The Delgados, mite del pop independent escocès amb ressonàncies ciclistes.

L'expansió a Madrid

El 2023 és un any important per al Primavera Sound. Després de l'expansió per Sud-amèrica, el festival, que ja està consolidat a Portugal, engega una edició a Madrid, concretament a l'anomenada ciutat del rock d'Arganda del Rey del 8 al 10 de juny. El cartell és pràcticament el mateix que el de Barcelona, i el gran desafiament és logístic, perquè el recinte és fora d'un nucli urbà ben comunicat.