Música

Chappell Roan, Charli XCX i Sabrina Carpenter, triplet femení de caps de cartell al Primavera Sound

La programació del festival barceloní també inclou noms com LCD Soundsystem, FKA Twigs, Beach House, La Casa Azul i Anohni and the Johnsons

Chappell Roan
24/10/2024
3 min

BarcelonaPer primera vegada, el Primavera Sound tindrà només dones com a caps de cartell. La pròxima edició del festival tindrà com a reclam tres dels noms més importants del pop anglosaxó recent: Chappell Roan, Charli XCX i Sabrina Carpenter, les tres dives que estan dominant el panorama de la música mainstream amb el permís de Taylor Swift. Són tres dels caps de cartell més cobejats pels festivals, tres artistes amb trajectòries diferents, però amb un tret comú: totes tres van explotar comercialment l'any passat i estan en el seu moment àlgid de popularitat. Un cartell per treure pit i refer-se d'un període d'incertesa marcat pel fracàs de l'edició madrilenya del festival i la cancel·lació de les quatre edicions de Sud-amèrica. El Primavera Sound 2025 se celebrarà del 4 al 8 de juny al Parc del Fòrum i altres espais de Barcelona.

El concert de Chappell Roan al Primavera Sound serà el primer a l'Estat d'una artista que ha viscut durant l'últim any un ascens meteòric de popularitat als Estats Units, on molts festivals la van haver de reconvertir a correcuita en cap de cartell aquest estiu per respondre al fervor del públic. El fenomen pop de Chappell Roan té diverses claus: l'estètica extrema i camp que exhibeix en les actuacions, el seu discurs queer desacomplexat i la qualitat del seu primer àlbum, The rise and fall of a midwest princess, coronada per l'èxit del seu últim senzill, la bomba melòdica Gook luck, babe!, sobre la relació entre dues dones en què una no accepta l'atracció que sent per l'altra. Convertida en icona LGTBIQ+, Chappell Roan ja és una de les grans estrelles de la generació Z i una activista que no es mossega la llengua a l'hora de criticar la connivència de Joe Biden amb el genocidi de Gaza.

Chapell Roan al MTV Music Awards

El cas de Charli XCX és diferent: el seu concert al Primavera Sound 2025 serà el cinquè al festival de la cantant que, de fet, ja va tancar en l'edició del 2024 un dels escenaris. La programació de l'artista dos anys consecutius està més que justificada per l'èxit espaterrant del seu últim àlbum, BRAT, la col·lecció de cançons de pop electrònic més celebrada d'aquest estiu i un dels candidats a disc de l'any. Si Charlotte Aitchiso, nom real de Charli XCX, és una mena de diva díscola del pop actual, divertida, descarada i sense perdre certa flaire underground, Sabrina Carpenter és l'altra cara de la moneda: un fenomen de pop blanc sorgit de l'ecosistema audiovisual de Disney, que la va llançar com a cantant a través del segell Hollywood Records –el mateix dels Jonas Brothers, Selena Gomez i Hannah Montana– quan encara era adolescent. L'empenta definitiva a la seva carrera va arribar aquest any quan Taylor Swift la va escollir com a telonera per a un bon tram de la gira The Eras Tour i, poc després, va rebentar les llistes amb Please please please i Espresso.

De LCD Soundsystem a Llum d'Eufòria

Altres noms importants del cartell són LCD Soundsystem, FKA Twigs, Jamie XX, Beach House, Claido, Haim, Anohni and the Johnsons, Tv On The Radio i Destroyer. No faltaran, com és habitual al Primavera Sound, retorns de grans bandes del rock independent dels 80 i 90 com Stereolab, The Jesus Lizard, Spiritualized (interpretant el disc Pure phase) i l'aventura en solitari de Kim Deal, l'antiga baixista de The Pixies i líder de The Breeders. A més, Cat Power reproduirà al Primavera Sound l'energia elèctrica i poètica del Bob Dylan de 1966, un format de concert que ja va interpretar a Barcelona aquest estiu. I el festival ha reunit tres dels grups de guitarres més interessants del moment: Turnstille, Fointaines DC i Idles.

Però al Primavera Sound també sonarà música africana gràcies a l'incombustible Salif Keita, el metal extrem de Midnight i J-pop amb el duet YOASOBI. Pel Parc del Fòrum hi passaran el referent del country contemporani Sturgill Simpson, la icona del trap espanyol Yung Beef, el productor i discjòquei Danny L. Harle i el projecte en solitari del cantant de Low, Alan Sparhawk. Una programació prou variada i amb presència d'artistes catalans com La Casa Azul, Amaia, Red Stamp –el nou projecte de Nuria Graham–, el músic electrònic John Talabot i la cantant Llum, sorgida del programa del 3Cat Eufòria. També hi haurà bandes de la resta de l'Estat com Carolina Durante, Kokoshka, Hinds i el cantaor flamenc Israel Fernández.

El dimarts, 29 d'octubre, es posaran a la venda els abonaments per als tres dies del Primavera Sound per 295 euros (més despeses), un preu que augmenta un 11% respecte als 265 euros per abonament de l'edició anterior.

stats