La primera pedra de la Capsa de Música, una "nova pàgina" per a Palma

La Capsa de Música, que té un pressupost de 8,5 milions d’euros, podria estar enllestida durant el primer semestre del 2023

La presidenta Francina Armengol i altres autoritats després de col·locar la primera pedra de la Capsa de Música.
3 min

PalmaAquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada pel batle de Palma, José Hila, de la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera, i del conseller de Fons Europeus, Cultura i Universitat, Miquel Company, ha posat la primera pedra de la nova seu de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. La Capsa de Música, que té un pressupost de 8,5 milions d’euros, estarà situada en un solar cedit per l’Ajuntament de Palma al barri de Nou Llevant i es preveu que estigui enllestida durant el primer semestre del 2023.

Armengol ha demanat disculpes perquè "aquest projecte arriba tard" i ha recordat que des de l’arribada del Pacte al Govern "vam tenir clar que era necessari millorar la situació de la Simfònica, que venia de passar uns temps molt complicats i molt difícils". Ha celebrat, així mateix, que la nova seu sigui al Nou Llevant, lloc que "serà un districte d’innovació, que creixerà cap a les noves tecnologies i les energies renovables, on hem invertit en habitatge públic per fer un barri obert i diversificat en tots els sentits i que serà un espai emblemàtic de la ciutat". En aquest sentit, Hila també ha fet referència a la localització de la construcció: "Serà una eina de transformació del barri. Avui es comença a escriure una nova pàgina per a Palma".

En aquesta nova seu de la Fundació Orquestra Simfònica de les Illes Balears s’hi faran tant els assajos com els concerts de l’Orquestra, a més d’esdeveniments culturals. La idea, segons ha aclarit Hila, és fomentar la participació de la gent del barri i dels grups musicals de la ciutat: "Volem que els músics siguin una inspiració per als nins d'aquest barri. També ho serà Can Ribas, el futur centre de circ. Quan passi això, serà preciós", ha dit el batle. Ni Hila ni Armengol han concretat de quina manera s'implicarà la gent del barri en la Capsa de Música.

L'edifici

La infraestructura està dividida en tres blocs diferenciats: una nau central amb una sala principal per a les actuacions de l’orquestra, una nau lateral per a la zona d’assaig i estudi dels músics i els camerinos i una tercera nau en què hi haurà la zona d’administració i arxiu. La Capsa de Música serà un exemple d’inversió sostenible en els àmbits social, ambiental i econòmic, atès que, entre les directrius establertes en el seguiment de la redacció del projecte bàsic i executiu, es remarcà la sostenibilitat com a factor substancial. L'arquitecte, Ignacio Prieto, ha dit que és "una murada que permetrà acollir 106 músics, 108 membres de cor i 562 persones de públic".

El projecte constitueix una actuació que afavorirà no només l’Orquestra Simfònica pel fet de disposar d’una seu pròpia, sinó que permetrà dinamitzar socialment i culturalment el barri on s’ubicarà la infraestructura, alhora que fomentarà la desestacionalització del turisme mitjançant l’impuls del turisme cultural.

Finançament

Pel que fa al finançament del projecte, la Capsa de Música és una realitat gràcies a la col·laboració publicoprivada. Així, dels 8,5 milions que finalment costarà l’obra, la Fundació Kühne n'aporta 2; Fundatur, 2 milions més i els altres 4,5 són aportació del Govern, que es desglossen de la manera següent: un milió per a costs associats a la construcció, que es financen a través de l’impost del turisme sostenible del 2016, i 3,5 milions d’euros més que van destinats a la construcció i que es cofinancen en un 60% amb fons Feder.

A l’acte hi han assistit representants de Fundatur i de la Fundació Kühne; el director i el gerent de l’Orquestra Simfònica, Pablo Mielgo i Pere Malondra; la directora general de Cultura, Catalina Solivellas, i el regidor de Cultura de Palma, Antoni Noguera.

 

stats