El Principal de Palma reparteix 158.000 euros entre nou centres de creació
Segons anuncien des de la institució, es desenvoluparan fins a 29 projectes
PalmaNou centres de creació escènica de Mallorca rebran enguany el suport del teatre Principal de Palma per acollir residències artístiques i de formació, “amb la finalitat d’estimular la creativitat i fomentar la producció”, apunten des de la institució. La idea és que companyies i artistes de les Illes puguin desenvolupar els seus projectes en unes condicions òptimes i favorables.
Els espais que seran centres de creació escènica són: Eima, de Maria de la Salut, amb cinc residències; el C.IN.E, de Sineu, amb sis residències, una més que l’any passat; Sa Talaia, de Santanyí, amb tres residències; l’Espai El Tub, de Palma, amb dues residències, una més que l’any passat; el Teatre Sans, de Palma, amb tres residències; el Teatre del Mar, de Palma, amb quatre residències, una més que l’any passat, i Casa Planas, de Palma, amb dues residències, una més que l’any passat. Com a novetat, enguany s’hi afegeixen dos centres: Cas Músic, de Santa Eugènia, amb dues residències, i Suralita, a Manacor, amb dues residències més.
Així, si res no canvia, seran 29 projectes que es desenvoluparan entre aquests nou centres de creació, entre els quals es repartiran 158.000 euros. Aquest pressupost és un 50% més alt que el de l’any passat, quan eren 21 residències entre set centres. Aquests fons es distribuiran segons les necessitats de cada centre i en funció de les característiques dels projectes que han d’acollir. Així i tot, Josep R. Cerdà apunta que des del Principal exigeixen que les companyies rebin un mínim de 1.500 euros. Ara, els centres escollits obriran la seva pròpia convocatòria -n’hi ha que ja la tenen en marxa- per seleccionar els projectes que hi faran les residències.
Una comissió integrada per representants dels centres de creació i del Principal s'encarregaran d'acordar quins projectes de residència es faran enguany, entorn dels quals també hi haurà diverses activitats. Entre altres, la mostra del procés de creació dels artistes residents, l’exhibició de l’obra produïda, la participació en projectes educatius i la realització de tallers oberts.
Els centres de creació s’han seleccionat a partir d’una convocatòria que es va obrir el mes de desembre. L’objectiu és “promoure la investigació i experimentació escènica, dotar de recursos els artistes, oferir-los formació i coneixements, i fomentar l’intercanvi d’experiències entre els creadors illencs i els de la resta del món”, destaquen des del Principal. La institució posa a disposició dels diferents centres de creació els seus espais i tots els recursos necessaris per millorar la qualitat tècnica i artística dels espectacles.