Prisa ven l'editorial Santillana per 465 milions per refinançar-se

El grup es despren del 21% del seu negoci editorial i ho atribueix a "la transformació digital"

La seu del Grup Prisa
Ara
19/10/2020
2 min

BarcelonaEl grup Prisa ha arribat a un acord per refinançar les seves principals entitats financeres, segons informa l'agència Efe. L'acord, però, queda supeditat a la venda del negoci de Santillana Espanya a la companyia finlandesa Sanoma Corporation per 465 milions d'euros, amb una plusvàlua estimada de 385 milions d'euros. L'empresa és propietària de mitjans de comunicació com els diaris El País, l'As i el Cinco Días. També formen part de Prisa les emissores Los 40, la Cadena SER i Cadena Dial, entre d'altres.

Prisa es desprèn així del negoci d'educació destinat a la primària i a la secundària a Espanya, que representa un 21% de tot el negoci de l'editorial. El grup, però, mantindrà l'activitat pública i privada a l'Amèrica Llatina, on seguirà desenvolupant el negoci indirectament a través de Santillana. Així mateix, Santillana manté la propietat de totes les seves marques. Sanoma tindrà un acord de llicència exclusiva per utilitzar els drets de les marques Santillana i Loqueleo a la Unió Europea, excepte a Portugal, i la marca Richmond a Espanya.

L'acord de refinançament, aprovat pel consell d'administració de Prisa diumenge passat, afecta el deute derivat del préstec sindicat de 1.148 milions d'euros que es va concedir el 2013. Amb aquest acord, Prisa pot estendre el venciment del deute fins al març del 2025 amb un cost inicial del 5,5% i una despesa total mitjana del 7% durant el contracte. Amb el refinançament, la companyia comptarà amb 275 milions d'euros per reforçar la liquiditat.

En un comunicat, el conseller delegat de Prisa, Manuel Mirat, afirma que les dues operacions permetran accelerar la transformació digital del grup i que així es "demostra la validesa del full de ruta marcat". Mirat afegeix que "amb la venda de Santillana Espanya, es posa de manifest la capacitat de Prisa per generar valor als seus projectes empresarials. A més, amb l'elecció de Sanoma, Santillana contribueix de manera destacada a conformar un dels grans líders europeus en el sector de l'educació".

Les altres pèrdues del grup

La venda de Santillana és l'última acció de Prisa per intentar eixugar el seu deute.

  • Cuatro: A finals del 2009, Mediaset España, Prisa i la seva filial Sogecable van presentar una acord de fusió davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per integrar les seves operacions de televisió en obert. L'operació es va autoritzar el novembre del 2010 i al desembre Mediaset agafava les regnes de Cuatro i del seu múltiplex.
  • Santillana Llatinoamèrica: El 2009, Prisa es va vendre el 25% de Santillana a Llatinoamèrica al fons de private equity DLJ South American Partners, per un import de 247 milions d'euros.
  • Canal+: El 2010 Telefónica i Telecinco compraven cadascuna el 22% de Digital+ a Prisa (un 44% en total). Cinc anys després, es feia efectiva la venda del 56% restant de la plataforma de televisió de pagament Digital+ per 706,81 milions d'euros a Telefónica.
  • Alfaguara: El 2014 Prisa es va desfer pràcticament de tot el seu negoci editorial venent a Penguin Random House, participada pel grup alemany Bertelsmann i el britànic Pearson, la majoria dels seus segells editorials, com ara Alfaguara, Taurus, Aguilar o Suma de Letras. El conjunt de l'operació va tenir un cost de 70 milions d'euros.
  • Media Capital (Portugal): Media Capital era la filial de Prisa a Portugal. El maig d'aquest any el grup de comunicació va anunciar la firma d'un acord d'intencions pel traspàs del 30,22% de la filial portuguesa a Pluris Investments, una societat de l'empresari portuguès Mário Ferreira. Aquest agost el grup portuguès Cofina va llançar una oferta de compra del 100% de les accions de Media Capital amb la qual volia convertir-se en el principal grup de comunicació de Portugal. Finalment, però, Prisa va anunciar aquest setembre que venia la seva participació –un 64,47% del capital– a un grup d'inversors independents per 36,8 milions d'euros.

stats